Tomović: Posljedice negativnih ekonomskih trendova najviše trpe građani i njihovi budžeti

Dodajte komentar

Cijene na tržištu svakodnevno rastu, što za posljedicu ima udar na budžet građana. Privremene ekonomske mjere koje sprovodi država ne daju rezultate, te je neophodno promijeniti ekonomsku politiku, smatraju u Centru za zaštitu potrošača. Dodaju da zakon koji štiti prava potrošača postoji, ali je neophodno razviti bolje pravne mehanizme kontrole i zaštite.

Nezaustavljivi rast cijena na tržištu posljedica je mnogobrojnih razloga, a kao bitan faktor izdvaja se uvezena inflacija, i to što je Crna Gora uvozno orijentisana ekonomija, smatraju iz Centra za zaštitu potrošača.

“Onda se svi ti negativni trendovi na svjetskom tržištu prelivaju i u Crnu Goru, koja nema dovoljno razvijenu privredu i ekonomiju da odgovori tim izazovima. Pokušavalo se sa privremenim mjerama, i to svakako jeste jedan od načina”, pravni zastupnik centra za zaštitu potrošača Željko Tomović.

Međutim, Tomović smatra da privremena rješenja nemaju dugoročnu primjenu i nijesu dala očekivane rezultate. Posljedice negativnih ekonomskih trendova najviše trpe građani i njihovi budžeti, kaže Tomović, dodajući da je potrebna promjena ekonomske politike.

“Ono što bi primarno trebalo raditi jeste osnažiti domaće proizvođače, učiniti ga konkurentnim na tržistu, jer je taj proizvod i boljeg kvaliteta od uvoznih. Na taj način bismo bili otporniji na neke periode kriza”, rekao je Tomović.

Građani mogu uticati na zaštitu potrošačkih prava putem prigovora i reklamacije proizvoda. Prodavac ima zakonsku dužnost da na iste odgovori u roku od 8 dana. Ipak, zaključuje Tomović, neophodno je razviti mehanizam pravne zaštite kako bi se potrošačka prava više poštovala i na taj način Crna Gora postala potrošačko tržište kakvo je zapisano u njenim zakonima.

Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *