Hidroenergija Montenegro, BB hidro i Viridi progresum izašle iz programa podsticaja

Dodajte komentar

Firme Hidroenergija Montenegro, BB hidro i Viridi progresum, koje gazduju sa 10 mini-hidroelektrana (MHE), izašle su iz sistema podsticaja i električnu energiju koju proizvedu prodaju na tržištu, a ne, kao što je bio slučaj do sada, Elektroprivredi (EPCG). BB hidro i Viridi progresum imaju po jednu mini-hidroelektranu, dok Hidroenergija Montenegro ima osam energetskih objekata. Ovu informaciju su Danu potvrdili iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

– Do izlaska na tržište, nabrojani povlašćeni proizvođači imali su podsticajne cijene u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, a COTEE nema uvid u cijene po kojima prodaju električnu energiju na tržištu, već je to stvar ugovora o otkupu pomenutih proizvođača i trgovaca koji su kupci te energije – kazali su iz COTEE.

Razlog zbog kojeg su proizvođači izašli iz sistema podsticaja je veća prodajna cijena struje koju mogu da dobiju na tržištu. Do prošle godine cijena struje na tržištu je bila znatno manja od ugovorene podsticajne cijene električne energije koju je EPCG preko COTEE-a bi la u obavezi da otkupljuje od vlasnika mini hidroelektrana, dok je sada potpuno drugačija situacija. Cijene struje na tržištu, odnosno na berzama, dva-tri puta su veće od podsticajne cijene po kojoj su povlašćeni proizvođači prodavali električnu energiju.

Nekoliko izvora Dana iz energetskog sektora kazalo je da su do sad a vlasnici mHE, u zavisnosti od jačine prodavali struju od 70 do 90 eura po megavatu, dok je sada na tržištu mogu prodavati od 100 do 150 eura. Dan je firmama Hidroenergija Montenegro i BB hidro uputio pitanja u vezi sa izlaskom iz sistema podsticaja i pitao ih za detalje, odnosno uslove po kojima su prešli da rade po tržišnim uslovima.

Kao vlasnici Hidroenergije, koja od 2013. godine proizvodi e lektričnu energi ju iz mHE, upisani su Ranko Radović sa 60% i Oleg Obradović sa 40%, dok su suvlasnici BB hidra Blažo Đukanović i Ivan Burzanović. Za BB hidro se podsticaji plaćaju od 2020. godine. Viridi progresum ima četiri vlasnika, a većinski je firma Perla iz Herceg Novog.

Povlašćeni proizvođači imaju pravo da izađu iz sistema podsticaja, koji im je godinama garantovao veću cijenu struje i zagarantovan otkup struje, ali, kako je rečeno Danu, samo jednom. Vlada, odnosno država, ugovorima o koncesiji garantovala im je otkup po podsticajnim cijenama 12 godina od 30 koliko traje ugovor. Kada izađu iz sistema podsticaja, to mora biti na minimum godinu dana. Tek nakon tog perioda mogu opet da se vrate u sistem podsticaja.

Sistem zagarantovanog otkupa uredile su prethodne vlade, po modelu koji se primjenjivao u EU. Njime je vlasnicima mHE koji steknu status povlašćenog proizvođača bio zagarantovan otkup svakog megavat-sata električne energije, i to po podsticajnoj cijeni, koja je, do energetske krize, bila veća za preko 50% u odnosu na tržišnu. Vlasnici mHE u Crnoj Gori uglavnom su ljudi bliski predsjedniku države Milu Đukanoviću i DPS-u, koji je vladao do 2020. godine.

Podsticaje plaćaju građani, privreda i država. U pitanju su stavke OIE1 i OIE2 na računima za struju. Godišnje se plate milioni eura za podsticaje.

Vlada zadužila MKI da potpiše sporazume sa koncesionarima

Da su povlašćeni proizvođači izašli iz sistema podsticaja prošle sedmice smo saznali na sjednici Vlade, kada je usvojena informacija o regulisanju načina obračuna koncesione naknade usljed njihovog izlaska iz tog sistema.

Tada je navedeno da su koncesionari izašli iz sistema zbog veće cijene struje na tržištu od podsticajne. S obzirom da se način obračuna prihoda po osnovu prodaje struje na tržištu razlikuje u odnosu na postojeći model, neophodno je da se sačini sporazum o načinu obračuna koncesionih naknada.

Iz dana su MKI prije nekoliko dana pitali u vezi sa ugovorima koje su koncesionari sklopili, kao i u vezi sa obračunom koncesije, ali nisu dobili odgovore na pitanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *