Ko su osam milijardera čije je bogatstvo veće od imetka polovine stanovnika Silicijumske doline

Dodajte komentar

Dok se nejednakost u bogatstvu blago smanjuje u Sjedinjenim Državama, podjela u najvažnijem centru tehnologije sada je narasla na do sada najveću razliku.

Osam milijardera ima više bogatstva od polovine svih domaćinstava u Silicijumskoj dolini koju čini skoro pola miliona ljudi.

Dok se jaz u bogatstvu širom zemlje smanjio za oko tri odsto u 2021. godini, u ovoj regiji je porastao za oko pet odsto. Tehnološke kompanije proteklih godina pomogle su stvaranje brojnih milionera i milijardera, pokazuje najnoviji Indeks Silicijumske doline.

„Imamo najveći jaz u bogatstvu u zemlji. Silicijumska dolina ima 85 milijardera, što je treća najveća koncentracija u svijetu – nakon Njujorka i Hong Konga“, rekao je Russell Hancock, izvršni direktor Joint Venture Silicon Valley koja izračunava pomenuti indeks.

Osmoro ovih milijardera ima bogatstvo jednako donjoj polovini stanovnika Silicijumske doline, a od njih je čak sedam iz sfere tehnologije. To su suosnivači Google-a Larry Page i Sergey Brin, kao i dugogodišnji izvršni direktor te kompanije Eric Schmidt. Takođe, među njima su izvršni direktori Meta Platforms Mark Zuckerberg i Nvidia Corp Jensen Huang, zatim suosnivač WhatsApp-a Jan Koum, kao i Laurene Powell Jobs koja je bila udata za suosnivača Apple-a Steva Jobsa. Osma osoba je finansijski magnat Charles Schwab, čija kompanija nudi bankarske, investicione i druge finansijske konsultantske usluge, uključujući upravljanje imovinom i penzionim fondovima.

Ime Kompanija/Povezanost Bogatstvo

(milijarde dolara)

Larry Page Google 75,5
Sergej Brin Google 74,4
Mark Zuckerberg Facebook/Meta 43,8
Eric Schmidt Google 15,9
Jensen Huang Nvidia 13,8
Jan Koum WhatsApp 13,4
Charles Schwab Charles Schwab Corp. 11,9
Laurene Powell Jobs Apple 11,1

Svake godine Joint Venture objavljuje indeks Silicijumske doline kako bi prikazao situaciju u regionu kroz različite podatke. Ove godine, u indeksu su se prvi put bavili nejednakostima u bogatstvu, uključujući domaćinstva sa ultra visokom neto vrijednošću.

Indeks pruža dodatni uvid da je pandemija korona virusa učinila bogate – još bogatijima.

„Treba istaći da je od početka oporavka od Velike recesije, 2010. godine – a posebno tokom prve dvije godine pandemije – nejednakost u imovinskom stanju među stanovnicima u Silicijumskoj dolini postala još drastičnija. Tako je 2022. deset najbogatijih domaćinstava imalo čak 66 odsto cjelokupnog imetka ovog regiona“, navodi se u izvještaju.

Još 22 stanovnika Silicijumske doline, uglavnom iz tehnološke industrije, ima ukupno bogatstvo koje je procijenjeno na iznos između milijardu do deset milijardi dolara, što ukupno čini 63 milijarde dolara. Među njima su investitor John Doerr, suosnivač Intel-a Gordon Moore i magnat za nekretnine John Sobrato.

Ostali pokazatelji rastućeg jaza u bogatstvu:

  • Od 163.000 domaćinstava s milionskim imetkom u Silicijumskoj dolini, njih oko 8.300 ima više od deset miliona dolara.
  • S druge strane, oko 220.000 domaćinstava u Silicijumskoj dolini ima manje od 5.000 dolara na svojim bankovnim računima.
  • Skoro jedna trećina ili 28% domaćinstava „nije zaradilo dovoljno novca da podmiri svoje najosnovnije potrebe bez javne ili privatne odnosno neformalne pomoći“.
  • Čak 42 odsto djece u okruzima Santa Clara i San Mateo živi u domaćinstvima koja ne mogu da obezbijede sebi dovoljno novca, što znači da im je potrebna državna, vjerska ili neka druga vrsta pomoći.
  • Oko dva odsto domaćinstava u Silicijumskoj dolini, ili oko 22.000, nema bankovne račune.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *