EK sugeriše: Podsticati bankarski sektor da bude više u funkciji crnogorske privrede

Dodajte komentar

U narednom periodu potrebno je definisati Fiskalnu strategiju i srednjoročni plan fiskalne konsolidacije, te podsticati bankarski sektor da bude više u funkciji crnogorske privrede, stav je predstavnika Evropske komisije na aktuelni Program ekonomskih reformi (PER) 2023-2025. godine.

Ministar finansija u tehničkom mandatu mr Aleksandar Damjanović razgovarao je tim povodom u Podgorici sa predstavnicima Evropske komisije, Verom Kadas iz Direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju, Daliom Grigonyte iz Direktorata za ekonomska i finansijska pitanja, te Krzysztof Zurekom iz Direktorata za pregovore o susjedstvu i pregovaranju. Sastanku su putem video linka uključili i šef jedinice za pregovore za Crnu Goru i Srbiju pri Generalnom direktoratu EK za susjedstvo i pregovore Michael Miller  i zamjenik šefa jedinice za zemlje kandidate i predkandidate Andras Tari.

Damjanović je ukazao da su u skupštinsku proceduru upućene izmjene i dopune pet poreskih zakona, sa ciljem povećanja budžetskih prihoda kako bi se zadovoljile ekonomske potrebe, očuvale stope osnovnih poreskih stopa, te ispunili uslovi Svjetske banke za planirani aranžman. Naveo je i da se novim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti “stvaraju pravne prestpostavke za formiranje Fiskalnog savjeta kao nezavisnog tijela koje će nadzirati sprovođenje fiskalne politike i davati predloge i mjere za njeno unaprjeđenje”.

Ministar je takođe poručio da “finansije ne smiju da trpe zbog postojeće političke nestabilnosti, te kada je riječ o održivosti javnih finansija i ekonomskom napretku, ne mogu i neće se praviti nikakvi ustupci, već institucije u punom kapacitetu treba da slijede zacrtanu mapu evropskog puta”.

Miler je pozdravio napore Crne Gore da u domenu fiskalne i ekonomske politike napravi korak bliže ka EU integracijama i pohvalio predstojeće formiranje Fiskalnog savjeta, kao tijela koje podstiče odgovorno i održivo fiskalno planiranje i sprovođenje politika.

“U domenu zaduživanja za projekte od kapitalnog značaja označeni kao geopolitički prioritet, kao što je auto-put, preporuka je da se aranžmani planiraju sa punom pažnjom i oprezom, uvažavajući aktuelni globalni kontekst. Uz oprezno fiskalno planiranje i disciplinu, Crnoj Gori treba razvojna paradigma u svijetu koji se rapidno i radikalno mijenja, a energetska tranzicija, digitalna transformacija i saobraćajni projekti u funkciji bolje povezanosti mogu biti preduslovi za dinamičniji ekonomski razvoj”, naveli su članovi evropske delegacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *