Crnogorski Telekom ima najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom je na kraju 2022. godine imao najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori, pokazuju zvanična mjerenja Agencije za elektronske komunikacije (EKIP). 5G mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za oko 76% stanovništva u Crnoj Gori, dok je 4G mrežom Telekom pokrio gotovo cjelokupno stanovništvo u zemlji, pa je ta mreža dostupna za 97% građana.

Osim toga, Crnogorski Telekom je na aukciji EKIP-a za dodjelu radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz – važnih za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže – na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, Telekom je zakupio najviše 5G spektra, čime su stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži.

Na jučerašnjoj ceremoniji Agencije za elektronske komunikacije, na kojoj je Telekomu uručeno odobrenje za korišćenje tzv. 5G pionirskih opsega, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, zahvalio je EKIP-u na velikoj i opsežnoj pripremi za aukciju 5G spektra, i istakao da su čelnici Agencije prepoznali momenat, dok neke zemlje okruženja to još nisu uradile.

„Razvoj 5G mreže nije važan samo građanima Crne Gore, već i kompanijama koje posluju u zemlji, a važan je i za reputaciju same zemlje. Crnogorski Telekom je prvi operator u Crnoj Gori koji je krenuo u komercijalnu 5G priču, i trenutno operator sa najvećom pokrivenošću 5G mrežom u zemlji. Projekat smo započeli u aprilu prošle godine sa 4 bazne stanice u Podgorici. Danas imamo 5G mrežu dostupnu korisnicima u skoro svim crnogorskim gradovima, a samo u glavnom gradu 5G stanice imamo na 30 lokacija“, ističe Udovičić.

Krajnji cilj je, poručuju iz kompanije, da 5G mrežu učine dostupnom u svim crnogorskim gradovima, a temelje za to su postavili najboljim rezultatom na decembarskoj aukciji spektra, osiguravši preduslove za snažan razvoj mobilne mreže u 5G eri i u narednih 15 godina. Odličan ishod aukcije će, uz to, Telekomu omogućiti značajno unapređivanje korisničkog iskustva i u 4G mreži.

„Paralelno sa razvojem mreže radimo i na unapređenju sistema i širenju kapaciteta kako bismo omogućili nesmetan rad servisa u svim situacijama, kako van sezone tako i u sezoni i tokom praznika, kada se u Crnu Goru slije veliki broj posjetilaca koji očekuju visok nivo usluge, takav kakav Crnogorski Telekom može da im ponudi“, zaključuje Udovičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *