Vinogradarstvo u Crnoj Gori ima budućnost, naša vina su među najboljima

Dodajte komentar

Vinogradarstvo u Crnoj Gori ima budućnost jer proizvodimo kvalitetna vina. Crna Gora je dobro podneblje za proizvodnju crvenog, a posljednjih godina imamo trend proizvodnje bijelog i roze vina pa i tu možemo da pariramo čak i nekim prepoznatljivim vinima, kazala je Kristina Roganović iz Vinarije “Keković” u emisiji “Takulin”, autora Bojana Vučinića, na Gradskoj RTV.

Vinski turizam počeo je da se razvija u Crnoj Gori, a agroturizam posljednjih godina uzima maha, kazala je Roganović povodom Dana vinogradarstva – Svetog Trifuna zaštitnika vinara i vinogradara koji se slavi 14. februara.

“Više vina izvozimo nego što uvozimo zahvaljujući velikoj vinskoj kompaniji. Mali vinari teško pronalaze put na strano tržište jer se ne bave dovoljno marketingom”, kazala je Roganović i dodala da je bolje zadovoljiti naše tržište i ne ići na strano ukoliko nemamo tolike količine kao višak.

Prije desetak godina, objašnjava, nije bio ovoliki broj vinarija tako da imamo ogroman pomak.

“Sada imamo 100 proizvođača vina u Crnoj Gori i oko 300 uzgajivača grožđa. Vinogradarstvo je grana koja, po mom mišljenju, najviše zavisi od sreće. Kada je riječ o manjim proizvođačima to je kapacitet od 20-50 hiljada flaša i te male vinarije imaju svoj kvalitet i najveći je izazov da ga zadrže”, smatra Roganović.

Takođe, kako kaže, ima dosta projekata na koje može da se aplicira i učestvuje, ali je mana tih projekata što traju dugo i što vinarija ili osnivač treba da učestvuje sa 40-50 odsto.

“To je problem sa našim budžetom i napretkom vinogradarstva”, ističe Roganović.

Problem radne snage javlja se u vrijeme orezivanja vinograda i berbe grožđa.

“Naša vinarija ima dovoljno radnika za samu proizvodnju, ali period berbe grožđa i orezivanje vinograda, koja danas i zvanično počinje, je problem. Tu je potrebna veća radna snaga i više ljudi da se uključi, a teško je naći i stručne ljude koji će to uraditi na pravi način”, kazala je Roganović.

Vinogradarstvo, dodaje, nije struka koju bi mogla da vidi i prepozna kod većeg broja ljudi, ali postoji određen broj osoba koje to interesuje.

“Vino je najcivilizovanija stvar. Bez dobre sirovine nema dobrog vina. Zato je potrebno ispuniti svaki segment proizvodnje od održavanja vinograda, berbe grožđa, muljanja tj. pokretanja alkoholne fermentacije, do čuvanja i odležavanja samog vina. Ako se sve to ispuni moramo dobiti kvalitetan proizvod”, zaključila je Roganović.

Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *