Kina pokušava da oživi mrtvo tržište nekretnina: Banke daju hipoteke na 80 godina

Dodajte komentar

Kina pokušava da oživi svoje oštećeno tržište nekretnina — i sada traži „kreativnija“ rješenja. Kako bi privukle više onih koji traže hipoteku, neke banke počinju da produžavaju gornju starosnu granicu za vlasnike kuća koji servisiraju hipoteke na 80 godina
, prema raznim lokalnim medijima.

Gornja starosna granica je sada obično od 65 do 70 godina, prema novinskom izdanju “Sikth Tone”. Na primjer, 50-godišnji kupac nekretnine sada može dobiti hipoteku na 30 godina. Prema prethodnim pravilima, kupac je morao da ima manje od 40 godina da bi dobio sličnu hipoteku.

Banke su produžile gornju starosnu granicu za hipoteke u gradovima poput Pekinga i Naninga, izvijestio je Pekinški omladinski dnevnik 14. februara.

Gornju starosnu granicu za one koji traže hipoteku takođe su neke banke u Ningbou, velikom industrijskom čvorištu u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang, povećale na 80 godina, prema izvještaju u utorak u “Ningbo Evening News” .

Ovo je izazvalo debatu na internetu o tome da li će takve politike smanjiti teret za kupce kuća u društvu koje stari. Postavljaju se i pitanja o tome šta bi se desilo ako hipotekarni zajmoprimac umre prije nego što može da otkupi zajam. Mjere se takođe primjenjuju usred nedavnih spekulacija da Kina možda podiže starosnu granicu za penzionisanje.

Za poređenje, u SAD ne postoji gornja starosna granica za podnosioce zahtjeva za hipoteku jer je to zabranjeno Zakonom o jednakim kreditnim mogućnostima. Međutim, zajmodavci mogu da posmatraju faktore vezane za uzrast, kao što su promene u prihodima, kao zajmoprimci koji su pred penziju.

Politika mora biti ‘kreativna’ kada kupci ne reaguju na mjere ublažavanja. Kinesko tržište nekretnina je nedavno u padu, zbog trogodišnjih strogih ograničenja COVID-19 koja su tek prestala.

Investicije u kinesku imovinu pale su za oko 10 odsto u 2022. u odnosu na prije godinu dana, prema zvaničnim podacima objavljenim 17. januara. Prodaja je i dalje bila slaba u januaru 2023. godine, pri čemu je prodaja stambenih nekretnina po površini pala za 14% u odnosu na isti period 2022. godine, prema podacima iz 40 velikih gradova koje je sakupio “China Real Estate Information”,prenosi Blic.

Tomi Ksi, šef istraživanja i strategije Velike Kine u OCBC banci sa sjedištem u Singapuru, napisao je u postu na LinkedIn-u u utorak da je vest „prilično privlačna“, dodajući: „Politika mora da bude kreativna kada kupci/investitori ne reaguju za ublažavanje mjera“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *