Azijske berze: Pad indeksa, zabrinutost zbog inflacije ali i Pakistana

Dodajte komentar

Azijski indeksi su u srijedu oslabili nakon objave podataka o inflaciji u SAD-u koji su bili iznad očekivanog. To je dodatno povećalo očekivanja da će američka centralna banka Fed nastaviti povećavati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Kospi u Južnoj Koreji predvodio je gubitke jer je pao 1,53% na 2.427,9, a Kosdaq je pao 1,81% na 765,26 dok su ulagači radili na nacionalnoj stopi nezaposlenosti.

U Hong Kongu je Hang Seng indeks pao 1,50%, a Hang Seng Tech indeks 0,84%. U kontinentalnoj Kini, Shenzhen Component pao je 0,35%, a Shanghai Composite 0,42%.

U Australiji, S&P/ASX 200 pao je 1,06% na 7.352,2, budući da su finansijski podaci zabilježili oštre gubitke nakon što je guverner Trezorske banke Australije Philip Lowe ponovio da je inflacija i dalje “previsoka”.

Japanski Nikkei 225 zatvorio je 0,37% niže na 27.501,86, a Topix je pao 0,27% i završio dan na 1.987,74.

Bonitetna agencija Fitch snizila je pakistanski dugoročni rejting za emisije u stranoj valuti na CCC- sa CCC+, gurajući ga dalje u područje “otpadaka”. Prema ljestvici, ocjene CCC-a “označavaju vrlo visoki nivo rizika neplaćanja u odnosu na druge emitere ili obaveze u istoj zemlji ili monetarnoj uniji”. U izvješću Fitcha navedeni su činioci – uključujući oštro pogoršanje spoljne likvidnosti i uslova finansiranja – pad deviznih rezervi na kritično nizak nivo i velike rizike refinansiranja za Pakistan. Međutim, u izvještaju se takođe navodi da je zemlja predana u servisiranju svog duga, dodajući da je premijer Shehbaz Sharif takođe izrazio namjeru da ostane u toku sa svim dužničkim obavezama.

Dionice australijskog Fortescue Metalsa pale su u srijedu za 1,13% nakon što je firma izvijestila o nižoj dobiti i dividendi za period od juna do decembra 2022. i označila stalne inflatorne pritiske. U međuvremenu, firma je najavila da ove godine očekuje solidnu potražnju za rudom željeza iz Kine. Neto dobit nakon oporezivanja iznosila je 2,36 miliona dolara, 15% manje od 2,78 milijuna dolara zabilježenih u istom razdoblju prije godinu dana. Dividende su takođe pale na 76 australijskih centi, što je pad od 13% u poređenju s 85 australijskih centi isplaćenih za drugo polugođe 2021. godine.

Zlato sve skuplje

Cijene zlata mogle bi da premaše 2.000 dolara do kraja godine zbog slabljenja američkog dolara, rekao je Wayne Gordon, robni analitičar UBS Global Wealth Managementa i devizni analitičar.

“Mislimo da je dolar u trendu slabljenja dok se krećeemo ka 2024. I u tom kontekstu, zlato je bilo i nastaviće da bude vrlo dobra zaštita od te slabosti dolara”, rekao je Gordon za CNBC-jev “Squawk Box Asia”.

Kako bi gurnula zlato na “novi rekordni nivo” od 2.100 dolara i više, američka centralna banka mora da počne sa snižavanjem kamatne stope, rekao je on i dodao da bi Fed u trećem kvartalu mogao da posustane i smanji stope do kraja godine.

Cijene zlata u Aziji bile su na 1.856,30 dolara tokom poslijepodnevnog trgovanja.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *