INFOGRAFIKA: Kako je globalizacija uticala na međunarodnu trgovinu proteklih 150 godina

Dodajte komentar

Otvorenost trgovine je porasla nakon Drugog svjetskog rata, ali je usporila nakon globalne finansijske krize.

Slobodan protok ideja, ljudi, roba, usluga i kapitala preko nacionalnih granica vodi ka većoj ekonomskoj integraciji. Ali globalizacija – trend da se ove stvari kreću sve slobodnije između nacija – doživljava različite fluktuacije tokom decenija.

Ovi trendovi dolaze u snažniji fokus upravo ove godine, jer kreatori politike rade na tumačenju i rješavanju problema geoekonomske fragmentacije, koja danas predstavlja opasnost za integraciju koja je poboljšala živote i životni standard milijardi ljudi.

Gledajući unazad više od jednog i po vijeka, glavne faze globalizacije jasno su vidljive kroz otvorenost trgovine – zbir izvoza i uvoza svih ekonomija u odnosu na globalni bruto domaći proizvod.

Kao što pokazuje grafikon, globalizacija je dosegla svoj plato deceniju i po od globalne finansijske krize. Ovo najnovije doba se često se naziva i „slowbalization“ – usporavanje globalizacije.

Svaki od pet glavnih perioda karakterišu različite konfiguracije ekonomskih i finansijskih snaga, te različita pravila i mehanizmi za ekonomske i finansijske veze između zemalja – poput fragmentacije trgovine ili neujednačenog tehnološkog napretka.

Era industrijalizacije (1870 – 1914) bila je period kada je globalna trgovina – kojom su dominirale Argentina, Australija, Kanada, Evropa i Sjedinjene Države – bila pojednostavljena zahvaljujući „zlatnom standardu“. Globalni rast je uglavnom bio vođen napretkom u transportu, koji je smanjio troškove i povećao obim trgovine.

U međuratnoj eri (1914 – 1945) došlo je do dramatičnog preokreta trenda globalizacije zbog međunarodnih sukoba i porasta protekcionizma. Uprkos zalaganju Lige naroda za multilateralnu saradnju, trgovina je postala regionalizovana zbog trgovinskih barijera i raspada „zlatnog standarda“ na valutne blokove.

U eri Bretona Woodsa ili fiksnog kursa valuta (1945 – 1980) Sjedinjene Države su se pojavile kao dominantna ekonomska sila s dolarom, u to vrijeme vezanim za zlato, insistirajući na deviznim kursevima vezanim za dolar. Poslijeratni oporavak i liberalizacija trgovine podstakli su brzu ekspanziju u Evropi, Japanu i ekonomijama u razvoju, a mnoge zemlje su ublažile kontrolu kapitala. Ipak, ekspanzivna američka fiskalna i monetarna politika vođena socijalnom i vojnom potrošnjom na kraju je učinila cijeli sistem neodrživim. Sjedinjene Države su ukinule konvertibilnost dolara i zlata početkom 1970-tih, a mnoge zemlje prešle su na promjenjive devizne kurseve.

Era liberalizacije (1980 – 2008) dovela je do postepenog ukidanja trgovinskih barijera u Kini i drugim velikim tržišnim ekonomijama u nastajanju, te međunarodnu ekonomsku saradnju bez presedana – uključujući integraciju država bivšeg sovjetskog bloka. Liberalizacija je činila najveći dio povećanja trgovine, a Svjetska trgovinska organizacija (WTO), osnovana 1995. godine, postala je novi multilateralni nadzornik trgovinskih sporazuma, pregovora i rješavanja sporova. Prekogranični tokovi kapitala su se povećali, kao i složenost i međusobna povezanost globalnog finansijskog sistema.

„Usporavanje globalizacije“ (2008 – 2021) koje je uslijedilo nakon globalne finansijske krize karakterišu produženo usporavanje tempa trgovinskih reformi i slabljenje političke podrške otvorenoj trgovini usljed rastućih geopolitičkih tenzija.

IMF – S.Aiyar, A.Ilyina/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *