Telekom Srbije i Ministarstvo građevinarstva potpisali memorandum za digitalna rešenja namijenjena infrastrukturi

Dodajte komentar

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Telekom Srbija dogovorili su saradnju kako bi infrastrukturni projekti koje Srbija realizuje kroz digitalna rešenja bili dostupniji građanima.

Ministar Goran Vesić posle potpisivanja memoranduma sa generalnim direktorom Telekoma Vladimirom Lučićem poručio je da Srbija ove godine u infrastrukturu ulaže 3,6 milijardi eura što je više nego što ulažu sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno. Ocijenio je da je to rezultat vizije predsjednika Aleksandra Vučića da svi djelovi Srbije budu saobraćajno povezani. Dodao je da saobraćajna povezanost znači nova radna mjesta, a onda to znači veće plate i bolji životni standard.

“Važno je da postojeću infrastrukturu koju gradimo i održavamo. Važno je partnerstvo sa Telekom Srbije, jer je to kompanija koja je lider modernih i smart tehnologija u ovom regionu. Domaća je kompanija koja zapošljava domaće stručnjake i potpuno je prirodno da sa Telekomom Srbije sarađujemo kada su u pitanju smart i digitalna rješenja za naše puteve”, rekao je on.

Vesić je istakao da je želja da u budućnosti bude korišćeno sve više pametnih rješenja.

“Da tako naši putevi postanu dostupniji građanima, i da preko novih digitalnih tehnologija nudimo građanima koji koriste naše puteve i pruge nove pogodnosti”, rekao je on.

Istakao je da za Srbiju i Ministarstvo ne postoji pogodniji partner od Telekoma Srbije za ovaj posao.

“Telekom Srbija je jedan od pokretača razvoja zemlje. Sa razvojem infrastrukture Telekoma posao dobija domaća industrija, a sa razvojem njihovih smart-pametnih rješenja naši stručanjaci, naši mladi, ostaju u zemlji i rade ovdje za našu državu”, poručio je Vesić.

Istakao je da Memorandum nikako neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

“Nemamo namjeru da Memorandum ostane samo slovo na papiru. Već u narednim mjesecima ćemo izaći sa aplikacijama i zajedničkim rješenjima. I zajedno sa Telekomom raditi na razvoju novih rješenja, kako bi infrastruktura koju gradimo bila dostupnija ljudima”, zaključio je on.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić je istakao je da je na ovaj način ukazana čast toj kompaniji koja je regionalni lider i što je Ministarstvo prepoznalo značaj digitalnih tehnologija i servisa u budućnosti.

“Telekom Srbije je nosilac digitalne transformacije u ovom dijelu Evrope. Mnogo ulažemo u taj segment. Preko našeg Fonda finansiramo startap ideje iz domena digitalnih servisa”, rekao je on.

Dodao je da će u narednih desetak godina doći do velikih promjena u digitalnoj transformaciji i do četvrte industrijske revolucije, te da su pametni gradovi već sadašnjost, a da će uskoro i automobili imati samostalno upravljanje.

“Telekom kao društveno odgovorna kompanija smatra da treba sa državnim organima da podijeli svoju viziju i pravac tehnološkog razvoja kako bi zajedno uspjeli da napravimo što više digitalnih servisa koji bi za građane imali praktičnu primjenu”, poručio je on.

Najavio da će timovi Ministarstva i TS u budućnosti raditi na što više takvih servisa kako bi se ulaganja u infrastrukturu još više približila građanima. Kao primjer dosadašnje dobre saradnje naveo je uspostavljanje odličnog interneta na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad urađeno za Srbija voz, što je zatim preraslo i u servis onlajn kupovine karata.

Tanjug

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *