Nova hapšenja poslanika Evropskog parlamenta zbog korupcije

Dodajte komentar

Poslanik Evropskog parlamenta, Italijan Andrea Kozolino uhapšen je tokom noći zbog navoda o korupciji, prenosi Politiko i podsjeća da je on šesta osoba koja je uhapšena zbog sumnje na učešće u skandalu “Katargejt”. Italijanska policija tražila je Kozolinija u njegovom domu, ali ga tamo nisu pronašli, prenosi ANSA.

Italijanska finansijska policija pronašla je poslanika, za kojim je raspisana evropska potjernica, na jednoj od klinika u Napulju i potom ga sprovela u Pođorijele zatvor. Njegovo hapšenje uslijedilo je u noći petak na subotu, pošto je u petak rano ujutro belgijska policija uhapsila njegovog kolegu poslanika Evropskog parlamenta Marka Tarabelu.

Evropski parlament ukinuo je u četvrtak imunitet obojici poslanika, što je otvorilo put za njihovo hapšenje, navodi Politiko.

Belgijska policija je u petak sprovela raciju u Kozolinovoj kući u Briselu, zapečatila je, ali ne i pretražila njegovu kancelariju u Evropskom parlamentu, potvrdio je portparol policije. Tarabelov sef u banci u Liježu je, takođe, bio predmet pretrage, kao i njegove kancelarije u valonskom gradu Antisnes, čiji je gradonačelnik.

Parlamentarni izveštaji pokazuju da bi mogući prekršaji ove dvojice poslanika, prema belgijskom zakonu, mogli biti korupcija, učešće u kriminalnoj organizaciji i pranje novca, dok ih tužilaštvo tereti za korupciju i pranje novca.

Prošle nedjelje na slobodi se našao jedan od četvoro uhapšenih u ovom slučaju, Nikolo Figa-Talamenko, generalni sekretar nevladine organizacije povezane sa skandalom „Katargejt“.

Ostali osumnjičeni, bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kali, njen partner Franćesko Đorđi i poslanik Pjer Antonio Panzeri su i dalje u zatvoru. U januaru je Panzeri je postigao nagodbu da sarađuje sa istražiteljima.

„Katargejt“ je afera podmićivanja članova parlamenta po sistemu „keš za usluge“, koji su navodno isplaćivali Katar i Maroko.

N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *