Goldman Sachs: Kripto investitori su u potrazi za kvalitetom

Dodajte komentar

Prošlogodišnja pustoš u području kriptovaluta omogućila je “bijeg u kvalitet” među kripto ulagačima, rekao je Mathew McDermott, globalni rukovodilac digitalne imovine Goldman Sachsa u CNBC-jevoj emisiji “Crypto World”.

“Imamo odjeljenje za kripto trgovanje u firmi”, rekao je McDermott za CNBC, napominjući da banka trguje samo gotovinskim derivatima, opcijama i obveznicama.

Kriptovalute su pretrpjele štetu tokom 2022. jer su se ulagači klonili rizične imovine. Bitcoin je prošle godine pao više od 60 odsto. Kolaps kripto mjenjačnice FTX, zajedno s problemima u drugim kripto kompanijama, takođe je podstakla zabrinutost oko toga treba li savezne agencije da uskoče i regulišu industriju.

Od tada su veliki investitori koji i dalje učestvuju na tržištu postali pronicljiviji.

“Vidjeli smo više naših većih klijenata željnih uključivanja i trgovanja s onim što vjerovatno smatraju mnogo bolje regulisanim i kapitalizovanim subjektima”, dodao je McDermott, napominjući da je to nusprodukt prošle godine.

McDermott je ukazao na tri ključna područja bitna za banke u kriptovalutama: tokenizacija, preuređenje finansijskih tržišta i “duboki” učinak koji će digitalni novac imati na svim tržištima.

“Veoma smo uzbuđeni da vidimo kako ova tehnologija može da utiče na mnoge različite dijelove finansijskog sistema i ima pravi komercijalni učinak. Još smo u ranoj fazi u smislu usvajanja, ali gledamo tržište na kome se vidi sve veći broj finansijskih institucija koje grade svoje timove za digitalnu imovinu, svoje strategije digitalne imovine, bilo da se radi o prodaji ili kupovini. S druge strane, to je super uzbudljivo i mislim da je dobro prihvaćeno”, dodao je on.

U saradnji s druge dvije banke, Goldman Sachs je pokrenuo platformu za tokenizaciju koja je obradila euroobveznice Evropske investicione banke (EIB) u vrijednosti od 100 miliona dolara.

“Jedna od stvari iz moje perspektive koja je na neki način bila vrlo važna jeste pokazati da možemo da primijenimo tehnologiju širom svijeta. Napravili smo nešto u Evropi i dok nastavljamo s radom, željni smo da isto učinimo širom svijeta”, rekao je McDermott.

CNBC je prvi izvijestio u novembru da je Goldman Sachs takođe sarađivao s firmo za kripto podatke Coin Metrics i finansijskom institucijom MSCI na stvaranju novog sistema klasifikacije “Datonomy”, za koji je McDermott rekao da pruža “okvir za ulaganje u novu klasu imovine”.

McDermott je istakao da je Goldman Sachs ulagao u digitalnu imovinu uglavnom se fokusirajući na blockchain infrastrukturu i da banka “tu vidi neke zanimljive mogućnosti procjena koje jednostavno izgledaju mnogo razumnije”.

Goldman Sachs ima jedanaest kripto biznisa u svom portfelju, uključujući Coin Metrics, infrastrukturnu kompaniju Blockdaemon i najnoviju investiciju TRM Labs.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *