Kompletirana lista potraživanja od Uniprom enerdžija: Dug blizu 11 miliona

Dodajte komentar

Stečajni sudija Privrednog suda Nemanja Popović je na ročištu usvojio konačnu listu potraživanja Uniprom enerdžija, u kojoj Veselin Pejović ima 40 odsto udjela.

Time je potvrđena ranija odluka upravnice Zorice Šoć da prizna gotovo sva od ukupno 11 miliona eura potraživanja, osporivši 311.000 eura. Na njenu listu prigovorili su IRF zbog uslovno priznatog potraživanja od 7,5 miliona eura i UPC, jer im je od preko 300.000 eura priznato samo 14,8 hiljada.

Kompaniji Solibay Capital Partners (SCP) sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, koja je i inicirala stečaj zbog nevraćenog zajma, razlučno pravo priznato je na 583.000 eura, a preostalih 2,54 miliona svrstano je u treći isplatni red. Njihovi advokati osporili su potraživanje IRF-a u cjelosti, ali i negodovali na izvještaj Šoć za koju tvrde da nije preduzela ništa kako bi naplatila potraživanja. Zanimalo ih je i da li upravnica razmatra mogućnost prodaje Uniprom enerdžija kao pravnog lica, te da li će utvrditi validnost i eventualno pokrenuti postupak provjere cesija i kompenzacija. Šoć je kazala da se izjasnila na sva njihova pitanja, a da pomenute aktivnosti nije mogla preduzimati prije nego lista bude konačna.

Belgijskoj kompaniji Fluxys Šoć je priznala 19.500 eura dok je 20.500 eura osporila, jer su fakture ispostavljene nakon otvaranja stečaja. Osmorici radnika priznato je 16.000 eura za dvomjesečne zarade i neiskorišćene odmore.

U treći isplatni red svrstana su i potraživanja Glavnog grada od 3.700 eura.

Uniprom enerdži registrovan je prije pet godina za nabavku, skladištenje i prodaju prirodnog gasa u komprimovanom i tečnom stanju kojim je snabdijevao Uniprom KAP. Prema podacima iz katastra, kompanija nema nepokretnosti, a vlasnik je pet vozila. Ova kompanije je godinama negativno poslovala, a za tri godine dug je sa 183,9 hiljada eura došao na preko pola miliona eura. Kod SCP se zaduživao tokom 2018. godine, a polovina duga odnosi napozajmicekoje im je u više navrata davala kiparska kompanija Estpro Consulting Associates, a od kojih je SCP preuzela potraživanje. Stečaj je otvoren u oktobru 2021. godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *