Koliko auto kompanije zarađuju po prodatom automobilu (infografika)

Dodajte komentar

U januaru ove godine Tesla je dao iznenađujuću najavu da će sniziti cijene svojih vozila za čak 20%.

Iako smanjenje cijena nije novost u automobilskom svijetu, za Teslu jeste. Kompanija, koja istorijski nije bila u stanju da prati potražnju, smanjila je zaostale narudžbe sa 476.000 jedinica u julu 2022. na 74.000 u decembru 2022.

To se pripisuje Teslinom snažnom rastu proizvodnje, koji je u 2022. godini povećao proizvodnju za 41% u odnosu na 2021. (sa 930.422 na 1.313.851 jedinica).

S obzirom da su dani „beskrajne“ potražnje naizgled prošli, Tesla kreće u ofanzivu smanjenjem cijena – potez koji vrši pritisak na konkurente, ali je takođe razbjesnio postojeće vlasnike.

Teslino smanjenje cijena pokušaj je da zaštiti tržišni udio, ali nije baš očajnički potez za koji su neki mediji tvrdili.

Nedavni podaci koje je prikupio Reuters pokazuju da su Tesline marže znatno veće od marže njihovih rivala, kako u smislu bruto tako i neto dobiti.

Smanjenje cijena ima svoje nedostatke, ali moglo bi se tvrditi da makar što se Tesle tiče, vrijedi truda makar kada je kinesko tržište u pitanju.

U slučaju kineskih EV startupa Xpeng i Nio , neto profit je nepostojeći, što znači da je malo vjerovatno da će biti u stanju da se suprotstavi Teslinom sniženju cijene. Obije kompanije su u januaru prijavile pad prodaje na godišnjem nivou.

Što se tiče Tesle, kineski mediji tvrde da je kompanija primila 30.000 narudžbina u roku od tri dana od objave o sniženju cijena. Međutim to nije zvanično potvrdio niko u kompaniji.

Ford je nedavno dospio na naslovne strane jer je najavio  smanjenje cijena električnog SUV-a Mustang Mach-E. Model je direktan konkurent Teslinom najprodavanijem modelu Y.

Chevrolet i Hyundai su takođe prilagodili neke od svojih cijena električnih vozila posljednjih mjeseci, kao što je navedeno u sljedećoj tabeli.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *