Prihod od rudarenja bitcoina skočio za 50 posto

Dodajte komentar

Višemjesečna nesigurnost i povremena neprofitabilnost bitcoin rudara počinje se smanjivati, otkako je najveća kriptovaluta ostvarila porast od početka godine. U prvom mjesecu 2023. rudarska bitcoin zajednica doživjela je povećanje prihoda od 50 posto kroz proces rudarenja koji se sastoji od 2 dijela: novih ‘izrudarenih‘ bitcoina i naknada za transakcije.

Dana 28. decembra 2022. prihod od rudarenja bitcoina pao je na 13,6 miliona dolara prvi put od oktobra 2020., što je, zajedno s rastom cijena energije uslijed geopolitičkih napetosti, nametnulo ogroman finansijski pritisak rudarskim kompanijama, prisiljavajući neke na zatvaranje.

Budući da je bitcoin i dalje u dobroj poziciji za stabilan oporavak, rudarska industrija svjedočila je rastu prihoda od 50 posto u dolarskoj protivvrijednosti.

Prihodi od rudarenja bitcoina skočili su s 15,3 miliona dolara 1. siječnja na gotovo 23 miliona dolara u rasponu od 30 dana.

Kako se sve više rudara pridružuje napajanju i osiguravanju decentralizovanog bitcoin blockhaina, hashrate (ukupna računarska snaga) i dalje doseže nove najviše nivoe svih vremena. U vrijeme pisanja ovog članka, bitcoin hashrate iznosi oko 300 eksahasha u sekundi.

Jedna od najvećih kritika bitcoina i dalje je visoka energetska potrošnja koja je potrebna za pokretanjem Proof-of-Work (PoW) mehanizma.

Međutim, nagon za prelazak na zelenije oblike energije za napajanje rudarskih postrojenja ima za cilj riješiti nevolju. Primjer je rudarska kompanija koja od nedavno koristi izvor obnovljive energije u Malaviju, zemlji bez izlaza na more na jugoistoku Afrike.

Projekt koji je sprovela kompanija Gridless koristi 50 kilovata obnovljive energije za testiranje novog mjesta za rudarenje bitcoina. Ekološki otisak novog rudarskog postrojenja vrlo je nizak jer koristi isključivo riječnu hidroenergiju.

Izvor: Lider media

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *