Stranci kupili nekretnine vrijedne 410 miliona, potrebni nam investitori sa Zapada

Dodajte komentar

Tokom 2022, stranci su mnogo više nego ranijih godina bili zainteresovani za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.

Podaci Centralne banke za 11 mjeseci prošle godine pokazuju da su inostrani državljani kupili nekretnine u vrijednosti od 410 miliona.

Nekadašnji dekan i profesor na ekonomskom fakultetu Nikola Milović kazao je za TVCG da veliko interesovanje stranaca za posjedovanjem nekretina može pozitivno uticati na crnogorsku ekonomiju.

“Ti pozitivni efekti su vezani i za sektor građevinarstva i za pokretanje nekih novih biznisa”, kaže Milović.

Iako su efekti višestruki, Milović napominje da tolika zainteresovanost stranaca za nekretninama u našoj zemlji može imati negativne strane. Ističe da Crna Gora nema dobro uređene brojne stvari unutar zemlje, te da moramo voditi računa iz kojih djelova svijeta nam stranci dolaze i ulažu.

Za crnogorsko tržište, napominje Milović važno je da su pravila jednaka za sve, ali bi kako kaže, bilo bolje da nam dolaze stranci sa Zapada, a ne istoka zemlje.

“Takvi investitori su oni investitori koji su poželjni za Crnu Goru i takve investicije su one koje nama trebaju, a one kao takve stvaraju veći životni standard za crogorskog građanina i onda crnogorski građanin vjeruje u ekonomski osnaženu Crnu Goru i u tom smislu daje pozitivan impuls za sve ono što je vezano za ekonomski sistem”, ističe Milović.

Preko stana i ulaganja u nekretnine, stranci su najlakše stizali do ekonomskog državljanstva. Taj projekat istekao je 31. decembra prošle godine, a Vlada će uskoro pripremiti, kako je najavljeno, nova rješenja usklađena sa evropskom agendom.

Iz Brisela su zbog ekonomskog državljanstva nerijetko stizale kritike.

Centralna banka nema podatak koliki je broj nekretnina koje posjeduju nerezidentna lica, kao ni njihovu ukupnu vrijednost.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *