Brazil i Argentina razmišljaju o uvođenju zajedničke valute

Dodajte komentar

Brazilski i argentinski predsjednici Luiz Inacio Lula da Silva i Alberto Fernandez u zajedničkoj su izjavi objavili kako te dvije najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj ekonomskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute, prenosi Hina.

Taj projekt bi inicijalno bio bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

“Namjera nam je ukloniti barijere koje sprečavaju našu razmjenu, pojednostaviti i modernizovati pravila te podstaći korištenje lokalne valute. Takođe smo odlučili da unaprijedimo razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi se mogla koristiti kako u finansijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se redukovali troškovi kao i naša spoljna ranjivost”, stoji u objavi.

Smanjiti uavisnost od dolara

Tokom ove sedmice u Buenos Airesu održaće se sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv “sur” (jug), ojačala regionalno tržište te umanjila zavisnost od američkog dolara.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska centralna banka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *