Rubini ponovo upozorio: Stiže nam megaprijetnja i majka svih dužničkih kriza

Dodajte komentar

Američki ekonomista Nurijel Rubini, koji je zbog svojih mračnih prognoza poznat pod nadimkom „Doktor Propast”, upozorio je da će se svjetska zajednica suočiti sa „majkom svih dužničkih kriza” u roku od jedne decenije.

– Idemo ka prekretnici koja će promijeniti živote zajmodavaca i zajmoprimaca, bilo javnih ili privatnih, diskretnih ili rasipnih. U roku od jedne decenije mogli bismo da se suočimo sa majkom svih dužničkih kriza – rekao je danas Rubini za španski list El Mundo.

On je dodao da je pesimista u pogledu konsenzusa da će mnoge zemlje doživjeti ekonomski rast 2023. godine.

– Jedan od faktora je inflacija. Lako je smanjiti sa 10 na pet posto, ali je mnogo teže spustiti sa pet posto na dva posto. Osim toga, dug u sistemu pojačava ekonomski pad i povećava rizik od neplaćanja obaveza i finansijskog stresa – objašnjava Rubini.

Pored najveće dužničke krize, koju Rubini naziva megaprijetnjom, on ističe i značaj budućeg demografskog kolapsa, moguću klimatsku katastrofu, uticaj vještačke inteligencije i izazov normalizacije globalnih pandemija.

Prema njegovim riječima, sadašnja generacija će doživjeti kraj ere rasta, a sjutra će biti vrijeme haosa i hronične nestabilnosti.

– Što se tiče Španije, kao i većina evropskih zemalja, ona je opterećena velikim javnim i privatnim dugovima. Vlade su zadužene i, kao i u mnogim zemljama, postoji povećanje duga kompanija i bankarstva u sjenci (neregulisane organizacije koje daju kredite a da nisu dio tradicionalnog bankarskog sektora) – rekao je Rubini.

Pored toga, on je skrenuo pažnju na činjenicu da u Španiji postoji akutni problem starenja stanovništva. Zbog toga će uskoro biti potrebna temeljna reforma penzionog sistema.

U septembru 2022. godine javni dug kraljevstva oborio je novi istorijski rekord, premašivši 1,5 biliona eura, što iznosi 116 odsto BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *