Mark Cuban upozorava na mogući novi skandal na tržištu kriptovaluta

Dodajte komentar

Nova godina je počela, a kripto zima nastavlja se u punom jeku. Hoće li i ovu godinu u kriptoindustriji obilježiti skandali? Za milijardera i investitora u kriptovalute Marka Cubana, pitanje je kada, a ne hoće li.

Taj novi skandal, kaže, pojaviće se u obliku implozije takozvanih wash tradeova, po njemu, na centralizovanim berzama.

“Mislim da je sljedeća moguća implozija otkrivanje i uklanjanje ispranih trgovina na centralnim berzama”, rekao je vlasnik Dallas Mavericksa u intervjuu e-poštom za TheStreet.

“Navodno postoje desetine miliona dolara u trgovini i likvidnosti za tokene koji imaju vrlo malo iskoristivost. Ne vidim kako mogu biti tako likvidni.”

Upozorio je: “Nemam ništa konkretno za ponuditi u prilog svojoj pretpostavci.”

Lažna trgovina, nezakonita praksa, sastoji se od stvaranja vještačkog interesa oko finansijskog proizvoda — kripto tokena ili kovanice u ovom slučaju — kako bi se ostvario profit. Ovaj oblik “pump-and-dump” sheme raširen je u industriji kriptovaluta.

U osnovi, prevarant/trgovac kupuje i prodaje iste tokene, stvarajući vještačke količine volumena trgovanja oko te kriptovalute. Prevarant podstiče pozitivne komentare na društvenim mrežama o tokenu, ostavljajući drugim trgovcima utisak da je token popularan i da postoji velika potražnja. Posljedično, to stvara veći interes za takav token, podižući njegovu cijenu. Prevaranti na kraju likvidiraju svoje pozicije na vrhuncu potražnje.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *