Prvi tanker sa američkom naftom stigao u Njemačku

Dodajte komentar

Prvi tanker koji prevozi pošiljku tečnog prirodnog gasa iz SAD stigao je danas u Njemačku kao dio pomoći toj državi da smanji gasnu zavisnost od Rusije.

Tanker Maria Energy stigao je u luku Vilhelmshafen (Vilhelmshaven) u Sjevernom moru, gdje će se pošiljka tečnog prirodnog gasa ponovo pretvoriti u gas na prvom terminalu za tečni gas u Njemačkoj koji je prošlog mjeseca svečano otvorio njemački kancelar Olaf Šolc.

Njemačka pokušava da spriječi energetsku krizu, pa je zbog toga, pored novih terminala, ponovo aktivirala stare elektrane na naftu i ugalj i produžila rad svojih nuklearnih elektrana, koje bi, prema ranijim planovima, trebalo da završe sa radom do kraja godine.

Borci za zaštitu životne sredine objavili su da će organizovati protest zbog dolaska tankera, tvrdeći da Njemačka ne bi trebalo da uvozi fosilna goriva, posebno gas.

Rezerve u njemačkim skladištima gasa porasle su u prvim danima 2023. za više od 90% pošto su visoke temperature u većem dijelu centralne Evrope smanjile potražnju za grijanjem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *