Građani EU sada brže do Crne Gore

Dodajte komentar

To što je Hrvatska od 1.januara punopravna članica Šengena za državljane Crne Gore, ne donosi nikakve promjene u proceduri prelaska granice. Ipak, ukidanje svih kontrola na granicama Hrvatske prema zemljama Evropske unije znači da će oni koji putuju iz Evrope od sada brže stizati u našu zemlju.

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu, odnosno najveće područje bez granica – donosi veliko olakašanje državljanima Hrvatske ali i građanima Evropske unije. To znači kraj kilometarskih kolona i dugotrajnih čekanja na granici naročito tokom sezone.

“Mi smo iz Njemačke, na odmoru smo u Dubrovniku i odlučili smo da dođemo do Crne Gore. Odlično je što više nema granica između Hrvatske i Evropske unije. Sada će se brže stizati i do Crne Gore”, kažu turisti.

Ulazak Hrvatske u šengen zonu za građane Crne Gore ipak ne donosi nikakve novine u proceduri prelaska granice.

“To na državljane Crne Gore neće predstavljati nikakave promjene obzirom da Hrvatska kao članica Unije sprovodi granične kotrole na vanjskim granicama Unije, a granica Crne Gore je vanjska granica Unije”, kaže Dragan Sršen iz Službe za granicu Hrvatske.

Građani Crne Gore u Šengen zonu trenutno mogu da putuju bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja. Od sredine naredne godine, međutim to više neće biti moguće bez podnošenja onlajn zahtjeva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja.

“Što bi značilo da će prije planiranog polaska prema ulasku u Uniji, odnosno Hrvatsku, putem posebne aplikacije moći tj morati najaviti svoj dolazak na granični prelaz”, kaže Sršen.

Prema najavama sa zvaničnog sajra Evropske unije, naknada za prijavu trebalo bi da bude sedam eura za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina.

(RTCG)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *