Stotinu najjačih njemačkih kompanija godinu završilo u plusu: Sada stižu posljedice pada potrošnje i investicija

Dodajte komentar

Za 100 njemačkih kompanija s najvećim prometom, a koje se kotiraju na berzi i ova će godina biti uspješna, uprkos ratu u Ukrajini i svim njegovim posljedicama, pokazalo je istraživanje revizorsko-konzultantske kuće EY Njemačka.

Jedan od čelnika Henrik Ahlers ocijenio je da su se vodeće njemačke kompanije ove godine uspješno nosile sa svim izazovima, ali da sljedeće godine ne treba očekivati veći rast prometa.

“I građani i preduzetnici moraće da stegnu kaiš”, rekao je Ahlers, objašnjavajući da su visoka inflacija i zabrinutost oko dolazeće recesije odvratili ljude od potrošnje, a istovremeno smanjili spremnost kompanija da ulažu.

Od 100 najjačih kompanija čijim se dionicama trguje na berzi, njih 93 odsto zablježilo je rast prometa u prva tri kvartala ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle. Ukupni promet porastao je za 30 odsto na 1,78 milijardi eura. Da nije milijarde eura visokih gubitaka energetskog koncerna Unipera, koji će većim dijelom biti nacionalizovan, operativna dobit svih koncerna zajedno porasla bi za 22 odsto, na 145 milijardi eura. To bi bio apsolutno najveći iznos otkako EY Njemačka radi ovu vrstu procjene od prije pet godina.

Prema podacima, kompanije su dijelom profitirale na povećanju troškova; konkretno – logističke kompanije na povećanju cijene transporta. Potom je problem s nestašicom poluprovodnika koji je rezultirao strategijom ponude luksuznih marki i odustajanjem od popusta donio autoindustriji dodatnih 13 odsto prihoda. I konačno, enormno povećanje cijena energenata donijelo je energetskim kompanijama povećanje prometa od 125 odsto.

Henrik Ahlers istkao je da se taj uspješan put vidi i po broju zaposlenih. Vodećih 100 njemačkih kompanija do 30. septembra zapošljavalo je 4,3 miliona ljudi širom svijeta, što je 1,7 odsto više nego prošle godine, precizirao je Ahlers.

On vjeruje da će kompanije iduće godine smanjiti troškove, ali da zbog nedostatka stručne radne snage ne treba računati na sveobuhvatnija i masovnija otpuštanja.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *