Kina prilagodila mjere za upravljanje kovidom-19

Dodajte komentar

Kina će upravljati kovidom-19 sa mjerama protiv zaraznih bolesti klase B, umjesto trenutnih zaraznih bolesti klase A, što predstavlja veliku promjenu politike za reagovanje na epidemiju kovida.

Kina je preimenovala kineski termin za kovid-19 od “pneumonije izazvane novim koronavirusom” do “infekcije prouzrokovane novim koronavirusom”, saopštila je juče Nacionalna zdravstvena komisija Kine.

Kina će od 8. januara iduće godine spustiti nivo upravljanja kovidom-19 od klase A do klase B u skladu sa državnim zakonom o prevenciji i liječenju zaraznih bolesti, te će ga ukloniti iz karantinskog upravljanja zaraznim bolestima sprovedenim u skladu s “Zakonom NR Kine o pograničnom zdravlju i karantinu”, dodaje se u saopštenju Nacionalne zdravstvene komisije.

Trenutno je kovid-19 klasifikovan kao zarazna bolest klase B, ali se upravlja sa preventivnim i kontrolnim mjerama protiv zarazne bolesti klase A u Kini.

Postoje osnovni uslovi za podršku takvom prilagođavanju, odluka je donijeta na osnovu sveobuhvatne procene mutacije virusa, razvoja epidemijske situacije, uslova prevencije i kontrole u zemlji, navodi se u dokumentu koji je istog dana objavio zajednički mehanizam prevencije i kontrole kovida-19 pri Državnom savjetu Kine.

U dokumentu je navedeno da će vlasti ukinuti karantinske mjere protiv osoba zaraženih novim koronavirusom i prestati sa identifikovanjem onih u bliskom kontaktu sa zaraženim i određivanjem područja sa visokim i niskim rizikom.

Oboljeli od kovida-19 će dobijati odgovarajuću terapiju. Zemlja će blagovremeno prilagoditi politiku vezanu za medicinsku pomoć, takođe će prilagoditi politiku o testiranju, kao i frekvenciju objavljivanja informacija o epidemijskoj situaciji.

Osim toga, mjere kontrole usmjerene na dolazne putnike i uvoznu robu će biti ukinute, kaže se u dokumentu.

Nakon prilagođavanja mjera, napori Kine za prevenciju i kontrole kovida će biti usredsređeni na zaštitu zdravlja i sprečavanje teških slučajeva. Mjere će biti preduzete kako bi se maksimalno zaštitili životi i zdravlje ljudi i smanjio uticaj epidemije na ekonomski i društveni razvoj.

Media Biro

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *