Asanović: Finansijska situacija u Opštini Zeta alarmantna

Dodajte komentar

Prvi predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je da su pred novim rukovodstvom najmlađe opštine u Crnoj Gori brojni problemi, ali najveći izazov predstavlja složena finansijska situacija.

On je objasnio da je Glavni Grad Podgorica na čelu sa Ivanom Vukovićem, prilikom planiranja budžeta predvidio 650.000 eura za operativne troškove i 400.000 eura za troškove završetka puta Golubovci – Mataguži, koji se radi već pet godina.

“Ne znam kako ćemo mi da funkcionišemo. Budžet za Podgoricu za 2023. godinu je preko 107 miliona eura, i ako uzmemo u obzir da Zeti pripada oko 10 odsto stanovništva Glavnog grada, i 10 odsto teritorije, budžet bi trebalo da bude 10 miliona, ili makar do jula, kada ćemo postati samostalni, pet miliona”, kazao je Asanović na TVCG.

Finansijska situacija je, prema njegovim riječima, alarmantna.

“Mi smo razgovarali sa predstavnicima Ministarstsva finansija, i oni će nam obezbijediti privremeno finansiranje. Iz budžetske rezerve, koja iznosi 40 miliona opredijeliće nam do tri odsto”, kazao je Asanović ali ocijenio da nije optimističan da će taj novac biti dovoljan za funkcionisanje.

Kaže i da su u obavezi da formiraju Turističku organizaciju, Komunalnu inspekciju i Komunalnu policiju kao i ostale službe.

“Ako nam ne bude obezbijeđen novac, ne znam odakle da ih plaćamo”, kazao je Asanović i poručio da ranija uprava gradske Opštine Golubovci nije nikada krenula u prikupljanje sredstava oporezivanjem, koja bi dobrodošla u tranzicionom periodu prelaska iz gradske opštine u opštinu.

“Nastojimo da do jula mjeseca, kada postajemo punopravna opština regulišemo makar problem priklupljanja prihoda”, poručio je Asanović u gostovanju.

Izvor: RTCG

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *