Od čega je napravljen trofej FIFA Svjetskog prvenstva?

Dodajte komentar

Fudbal je jedan od najpopularnijih sportova sa oko 3,5 milijardi obožavatelja širom svijeta. U Urugvaju je 1930. godine održano prvo FIFA Svjetsko prvenstvo. Od tada se održavačo jednom u četiri godine (osim 1942. i 1946. zbog Drugog svjetskog rata).

Ove godine, 92 godine od početka, 22. FIFA Svjetsko prvenstvo održalo se u Kataru. Učestvovale su 32. reprezentacije koje su se takmičile za osvajanje jedne od najprestižnijih trofeja.

A, od čega je napravljen trofej?

Istorija i sastav trofeja FIFA Svjetskih prvenstava

Od njegovog debija na prvom turniru FIFA Svjetskog kupa, 1930. godine, dvije su verzije trofeja Svjetskog kupa. Oba trofeja izrađena su kombinacijom metala i rijetkog kamenja.

Do 1970. godine trofej Jules Rimet, koji je dizajnirao francuski vajar Abel Lafleur, dobijao je pobjednički tim. Redizajnirana verzija trofeja Silvija Gazzanige zamijenila je original na FIFA Svjetskom prvenstvu 1974.

Trofej Jules Rimet

Uobičajeno nazvan Coupe du Monde (francuski za Svjetsko prvenstvo), trofej Jules Rimet zvanično je preimenovan 1946. godine, u čast tadašnjeg predsjednika FIFA-e Julesa Rimeta na njegovu 25. godišnjicu na funkciji.

Trofej je bio visok 35 cm i težak 3,8 kg . Napravljena je od pozlaćenog sterling srebra i na njoj je bila Nike, grčka boginja pobjede, koja drži osmougaonu čašu. Osnova trofeja napravljena je od poludragog kamena zvanog lapis lazuli . Zlatne ploče su bile pričvršćene sa svake strane baze i na njima su bila imena pobjedničkih timova od 1930. do 1970. godine.

Od početka je dogovoreno da prvi tim koji tri puta osvoji Svjetsko prvenstvo dobije trajno čuvanje trofeja. Brazil je 1970. godine ostvario svoju treću pobjedu pobijedivši Italiju u finalu i odnio trofej Julesa Rimeta kući.

Međutim, 1983. godine, trofej koji je čak preživio Drugi svjetski rat ukraden je iz sjedišta Brazilske fudbalske konfederacije (CBF) u Rio de Janeiru i nikada nije pronađen. Jedini originalni komad trofeja Julesa Rimeta koji postoji je baza koja je zamijenjena 1954. kako bi se smjestilo više imena pobjedničkih timova.

Trofej FIFA Svjetskog prvenstva

Nakon što je Brazilu 1970. predala originalni trofej Abela Lafleura, FIFA je održala takmičenje u dizajnu u potrazi za novim trofejem Svjetskog prvenstva. Udruženje je primilo 53 prijave iz sedam zemalja, a dizajn Silvija Gazzanige dvije ljudske figure koje drže Zemlju u rukama pobijedio je na takmičenju.

Ovaj novi trofej visok je 36,5 cm i težak 6,17 kg . Napravljen je od 5 kg 18-karatnog zlata i dva sloja malahita. Osnova trofeja je prečnika 13 cm, a na njemu su ugravirana imena svih pobedničkih timova od 1974. godine sa godinama. Ova trenutna verzija trofeja Svjetskog kupa može imati imena 17 pobjedničkih zemalja i godina.

Za razliku od trofeja Jules Rimet, trenutna verzija trofeja neće biti definitivno predata timu. Trajno pripada Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) i osiguran je u njenom sjedištu u Cirihu.

Međutim, svakom pobjedničkom timu dodjeljuje se pozlaćena bronzana replika pehara koji se naziva Trofej pobjednika Svjetskog kupa.

Izvor: VisualCapitalist

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *