Singapur u problemima nakon bankrota FTX-a

Dodajte komentar

Vlasti Singapura vrlo su rano dale zeleno svjetlo za korištenje blockchain tehnologije i u jednom se trenutku činilo da će postati globalno središte kriptovaluta, no digitalni je novac doživio veliki pad.

Ova zemlja inače ima povoljno poslovno okruženje, što je još više privuklo kompanije da ulažu u digitalnu imovinu i rastuću zajednicu investitora. Međutim, kripto imovina i kompanije, od kojih su mnoge povezane sa Singapurom, eksplodirale su, uzrokujući odjek i gubitke širom svijeta.

Prvo, popularni token pod nazivom Terra Luna se srušio, uzrokujući pad njegovog sestrinskog tokena TerraUSD, koji je bio uglavnom stabilan. Nekoliko mjeseci kasnije, kriptofond Three Arrows sa sjedištem u Singapuru podnio je zahtjev za stečaj, srušivši zajedno s njim kripto burzu Voyager Digital. U avgustu je Hoddlenaut postao sljedeći u rastućem nizu žrtava.

Vjeruje se da je ove godine gašenje takvih ključnih igrača na tržištu izbrisalo 1,5 milijardi dolara tržišne kapitalizacije kriptovaluta.

U novembru su milijarde dodatno izgubljene u nekoliko dana, kada je američka kripto berza FTX spektakularno propala zbog velike krize likvidnosti. Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried od tada je javno optužen za “jednu od najvećih finansijskih prijevara u istoriji SAD-a”, ali on tvrdi da je izgubio sve što je imao.

Za Singapur je kolaps FTX-a bio posebno šokantan s obzirom na to da je njegov državni investicioni fond Temasek uložio u FTX, upumpavši 275 miliona dolara tokom nekoliko mjeseci.

Država sprovodi internu reviziju izgubljene investicije, ali ona nije toliko velika – čini mali procenat javnog bogatstva Singapura. No, ono što je problem Singapura u gubitku novca propašću FTX-a, najbolje je objasnio zamjenik premijera te zemlje koji je ujedno i ministar finansija, jest to što je gubitak nanio štetu ugledu.

“Činjenica da su drugi vodeći globalni institucionalni investitori kao što su BlackRock i Sequoia Capital takođe ulagali u FTX to ne ublažava”, rekao je Lawrence Wong.

(SEEbiz/H)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *