Osnovana Balkanska škola energije

Dodajte komentar

Regulatorna tijela za energetiku Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Italije osnovala su Balkansku školu energije (BUE) na inicijativu Regulatornog tijela za energiju, mreže i prirodnu sredinu Italije (ARERA).

Glavni cilj Balkanske energetske škole je pružiti edukaciju o najnovijim trendovima u energetici za predstavnike regulatornih tijela, operatore prenosnih sisema, operatore tržišta energije, kao i druge učesnike u energetskom sektoru. Memorandum o osnivanju potpisalo je svih pet zemalja osnivača.

Energetika je u fokusu pažnje cijelog svijeta, a propisi u ovom sektoru se stalno nadograđuju i usklađuju kako bi se osigurala pouzdanost i stabilnost u isporuci energije.

Kako prenosi Indikator.ba, obrazovni fokus novoosnovane škole biće usmjeren na razvoj elektroenergetskih i gasnih mreža, integraciju obnovljivih izvora energije i tržišnu integraciju u okviru energetske tranzicije te kroz intenzivnu izgradnju kapaciteta i razmjenu znanja.

Balkanska škola energije proizlazi iz uspješnog iskustva projekta Know How Exchange Programme, koji je promovisala i koordinirala ARERA u posljednje četiri godine u okviru programa finansiranog od Srednjoevropske inicijative.

Prvi predsjednik Balkanske škole energetike je Stefano Saglia, koji je član odbora Regulatornog tijela za energiju, mreže i prirodnu sredinu Italije ARERA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *