Predsjednik Evropske eSport federacije prisustvovao okruglom stolu u Privrednoj komori Crne Gore

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore organizovala je okrugli sto na temu “Izazovi gejming industrije”, a događaju i diskusiji prisustvovalo je oko 70 ljudi.

Kako je rečeno na tokom skupa, uvođenje gejminga u obrazovanje, proizvodnja igrica, softvera i pozicioniranje Crne Gore kao Boot camp, digital nomad i gejming destinacije, su pravci razvoja ove industrije u Crnoj Gori koje bi trebalo iskoristiti.

Ovim povodom u Crnu Goru je iz Lisabona doputovao predsjednik Evropske eSport federacije Tiago Fernandes, koji se predstavio prisutnima zalazeći kratko u istoriju svog ulaska u ovu oblast. Tiago već više od 20 godina radi u ovoj industriji, sve je počelo od njegove ljubavi prema video igrama, a danas je predavač na Lisabonskom Univerzitetu, jedan od osnivača “Girl gaming-a”, predsjednik Evropske eSport federacije i Board member Svjetske eSport federacije.

O eSportu u Crnoj Gori, početcima rada Saveza elektronskih sportova Crne Gore, Adria federaciji, ekspanziji gejminga u Crnoj Gori i regionu  njegovom značaju govorio je predsjednik SESCG Filip Šoć.

Profesor Mašinskog fakulteta Boško Matović je ukazao na značaj gejming industrije, koji je, kako je kazao, za njega postao jasan tek kada se kroz svoj doktorski radi sreo sa ispitivanjima rađenim na simulatorima, koji su potpuno bezbjedni za ljudske živote, a pružaju mogućnost da se učesnici u saobraćaju upoznaju sa rizičnim situacijama i nauče kako da reaguju ukoliko se nađu u takvim prilikama.

U ime Turističke organizacije Budva okruglom stolu u Privrednoj komori Crne Gore prisustvovao je Ognjen Mušikić, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu u turizmu i ukazao je na potencijal koji gejming industrija ima za turizam, kako ovog primorskog grada tako i čitave Crne Gore. Mušikić se prisjetio benefita koje je projekat “Open gaming” imao za ovaj grad, ali i naglasio da su u ovoj instituciji i više nego raspoloženi da podrže i budu domaćini nekih od najvećih evropskih događaja iz svijeta gejminga, kakvo je Evrpsko prvenstvo.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *