Novakovic Đurović: Od 2023. elektronsko izdavanje građevinskih dozvola

Dodajte komentar

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izradilo je informacioni sistem za elektronsko izdavanje dozvola i prijavu građenja, saopšteno je iz ovog resora.

U pitanju je izuzetno kompleksan informacioni sistem, koji se, kako objašnjavaju, uvodi prvi put i koji će umnogome unaprijediti proces izdavanja dozvola i prijava građenja.

“Praktično, čekanje u redovima sa dokumentacijom i projektima, administrativna kašnjenja i barijere zamijeniće elektronska komunikacija, koja će olakšati pravnim i fizičkim licima, kao i investitorima, postupke u oblasti izgradnje objekata, ubrzati procedure i efikasnost institucija”, kazala je ministarka Ana Novaković Đurović.

Informacioni sistem, kako kaže, dio je novog pristupa u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata i jasne odluke ministarstva da u ovu oblast uvede efikasnost, transparentnost, red i besprekorno poštovanje procedura.

“Kao što smo i najavili, ministarstvo aktivno radi i na izradi novog zakona u ovoj oblasti. Ministarstvo je u međuvremenu edukovalo kadar u značajnom broju opština, za korišćenje sistema. Primjena IT sistema se očekuje u sljedećoj godini, nakon saniranja posljedica hakerskog napada i neophodnog povezivanja sa drugim institucijama”, zaključila je Novaković Đurović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *