Rudnik uglja za 11 mjeseci prihodovao preko 36 miliona eura

Dodajte komentar

Razorni efekti svjetske energetske krize, nažalost, nijesu zaobišli ni Crnu Goru. Međutim, zahvaljujući profesionalizmu zaposlenih i umješnosti poslovodstva, Rudnik uglja je, kao osnov i temelj proizvodnih rezultata Termoelektrane Pljevlja (TEP), odnosno Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i ubjedljivo najznačajnija karika cijelokupnog energetskog sistema u Crnoj Gori, tokom cijele godine uredno snabdijevao TEP – najvećeg i najvažnijeg kupca, čime je direktno i odlučujuće uticao na spriječavanje energetskog kolapsa i razornih efekata ekonomske krize koji bi se nužno generisali u slučaju nepovoljnih energetskih parametara, saopšteno je iz te kompanije.

Iz ove državne kompanije su podsjetili na obavezu da svakodnevno isporuče između četiri i pet hiljada tona uglja za potrebe rada Termoelektrane, i to po cijeni ispod 30 eura po toni, te kalorijske vrijednosti iznad 9.000 kJ/kg.

“Svega 10-16 odsto proizvodnje može da se plasira po tržišnim cijenama, sve ostalo je za državno preduzeće – EPCG. Slovom i brojem, u prethodnih 11 mjeseci, RUP je isporučio 1.306.708,04 tona uglja Termoelektrani, što predstavlja 100 posto realizaciju ugovornih obaveza, čime je, od te prodaje, prihodovalo 36.689.930 eura. S druge strane, Termoelektrana je proizvela električnu energiju u vrijednosti 365.000.000 eura (1.289 GWh), što je deset puta više. Stoga, jasno je zaključiti da je upravo Rudnik uglja kompanija zahvaljujući kojoj se održava energetska stabilnost Crne Gore, amortizuju razorni efekti energetske krize i stvaraju preduslovi za izvozno orijentisanu politiku Elektroprivrede Crne Gore, a samim tim i punjenje državne kase”, dodaju u saopštenju.

Takođe ističu kako je značaj Rudnika uglja u elektroenergetskom lancu prepoznao je i premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović koji je tokom nedavne posjete toj kompaniji kazao kako “da nije bilo Rudnika uglja i Termoelektrane, prethodnih mjeseci bi kao država zapali u kolaps”.

Slična zapažanja, podsjećaju, iznio je i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, takođe prilikom nedavne posjete Rudniku uglja.

“I jedan i drugi su, prepoznajući značaj naše kompanije, iznijeli čvrsta uvjerenja da bi, upravo Rudnik uglja, morao da bude, kao državna kompanija, nosilac realizacije projekta otvaranja fabrike za proizvodnju cementa – strateške i kapitalne investicije, iznoseći, pritom, čvrsto obećanje da će, upravo naša kompanija, dobiti koncesije na tehnogeno ležište laporca Jagnjilo i koncesije na eksploataciju uglja i izgradnju cementare u Otilovićima. Imajući u vidu činjenicu da na teritoriji opštine Pljevlja postoje rezerve uglja u iznosu od oko 180 miliona tona, prihodi EPCG i države Crne Gore bili bi veći da je na vrijeme izgrađen drugi blok Termoelektrane u Pljevljima. O spriječavanju energetskog kolapsa, pogotovo, ne bi bilo ni riječi. Dakle, značaj Rudnika uglja umnogome prevazilazi povoljnosti koje naša kompanija dobija s druge strane. Ubijeđeni smo da bi, otvaranje drugog bloka Termoelektrane i povećanje cijene uglja, omogućilo dalji poslovni i investicioni razvoj naše kompanije, od čega bi, kao što je to cjelokupna javnost imala priliku da se uvjeri, koristi imala šira društvena zajednicaž”, ocjenjuju iz te kompanije.

Dalje podsjećaju kako je Rudnik uglja u oktobru imao rekordni rezultat od 963.577 kubnih metara na čas, što je maksimalna mjesečna količina proizvedene otkrivke, a posljedica je investicijama u novu rudarsku mehanizaciju.

“Otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, najnovija istraživanja su pokazala, sasvim sigurno je uticalo i na popravljanje demografske slike u Pljevljima, opštine koja se, godinama unazad, nalazi na ubjedljivo posljednjem mjestu kada je riječ i prirodnom priraštaju”, navode iz Rudnika uglja te ponovo podsjećaju na izjavu Abazovića kako se “toliko toga državi daje iz Pljevalja, a tako malo se vraća”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *