Najveće svjetske firme dijele otkaze “šakom i kapom”

Dodajte komentar

PepsiCo eliminiše stotine korporativnih poslova u Sjevernoj Americi, navodi WSJ, a otpuštanja će uticati na zaposlene u Čikagu, Teksasu i Njujorku.

Portfolio ovog giganta iz prehrambene industrije uključuje pića Gatorade, grickalice Frito-Lay i kaše Quaker Oats.

Očekuje se da će Pepsijeva jedinica za piće biti teže pogođena ukidanjem radnih mjesta, jer se broj radnika u sektoru za grickalice već smanjio kroz program dobrovoljnog penzionisanja.

CNBC je, inače, zatražio komentar od Pepsija, ali nije dobio fidbek.

Kompanija je do 25. decembra zapošljavala 309.000 ljudi širom svijeta, a više od 40% tih poslova se nalazilo u SAD, prema regulatornoj dokumentaciji kompanije. U oktobru je PepsiCo povećao svoje predviđanje prihoda za cijelu godinu, nakon što su više cijene povećale njegovu prodaju.

Međutim, neke od njegovih poslovnih jedinica, uključujući Frito-Lay North America, prijavile su smanjenje obima, što je znak da su potrošači smanjili svoje navike vezane za grickanje – kako bi bolje upravljali kućnim budžetima.

Posljednjih mjeseci, kompanije u tehnološkom i medijskom sektoru otpuštale su radnike kako bi smanjile troškove jer ekonomska neizvesnost pritiska njihova preduzeća. Mimo Mete, Twittera i Amazona, na udaru su i radnici iz kompanija Beyond Meat, Impossible Foods, Koka-Kola.

Najveći Pepsijev rival je u novembru rekao da će estrukturirati svoje poslovanje u Sjevernoj Americi, kroz program dobrovoljnog razdvajanja koji je uključivao akvizicije.

Slično je i u svijetu medija.

CNN je otpustio stotine zaposlenih u okviru šireg napora roditeljske kompanije – Warner Bros. Discovery – da smanji troškove. Izvršni direktor CNN-a, Kris Liht, poslao je dopis preostalim zaposlenima, a ukinuto je manje od 400 radnih mjesta.

Izvor: Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *