CUP i Institut za standardizaciju potpisali Sporazum o saradnji

Dodajte komentar

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) i Institut za standardizaciju Crne Gore od danas zvanično sarađuju prema smjernicama definisanim u Sporazumu koji su potpisali predsjednik tog poslovnog udruženja prof. dr Vasilije Kostić i direktor Insituta Zoran Glomazić.

Zajedničke aktivnosti usjmeriće ka uspostavljanju odgovarajućih mehanizama za razmjenu informacija i iskustava, kao i one značajne za obije strane-potpisnice koje “streme kontinuiranom unapređenju društvenog ambijenta za odživ razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori”.

“Saradnja između ISME i CUP će se zasnivati na partnerskoj osnovi, međusobnom uvažavanju i poštovanju, transparentnosti, saradnji na zajedničkim projektima koji imaju za cilj podsticanje primjene standarda i njihovu implementaciju u privrednim organizacijama. Cilj je da se naši privredni subjekti koji imaju uslove da se takmiče sa svjetskim, u svijetlu standarda, osposobe za tu borbu. Mjera naše uspješnosti je sposobnost da naš proizvod ili uslugu prodamo na probirljivom i veoma zahtjevnom međunarodnom tržištu. Jedna od neophodnih komponenti na realizaciji tog teškog zadatka je uvođenje pravila, prije svega u našim strateškim kompanijama, koja su međunarodnim konsenzusom donešena tj. uvođenje standarda. Za Crnu Goru je od posebnog značaja uvođenje standarda u strateškim granama privrede jer se time postiže konkurentnost tih kompanija na regionalnom i međunarodnom tržištu”, izjavio je Glomazić.

Prema riječima prof. dr Kostića, brojni su motivi da CUP uspostavi institucionalnu saradnju sa ISME.

“Crnogorsko udruženje poslodavaca iskazuje punu spremnost za uspostavljanje saradnje i partnerstva sa svim institucijama sa kojim kroz razmjenu informacija, iskustava i novih saznanja doprinosimo stvaranju što boljeg društveno-ekonomskog i poslovnog ambijenta. Sporazumom o saradnji između CUP-a, udruženja koje ima nepodijeljenu podršku najvećeg dijela privatne privrede u Crnoj Gori – čiji prihodi kompanija članica generišu više od 45%  GDP Crne Gore – i ISME koji je zadužen za razvoj i donošenje crnogorskih standarda, cilj je da se ojačaju aktivnosti posebno u dijelu uključivanja privrede u procese standardizacije koje EU prepoznaje kao preduslove za međunarodne i evropske integracione tokove i kao osnovu za uklanjanje tehničkih barijera u trgovini, tj. obezbjeđivanje slobodnog protoka roba i usluga”, dodao je on.

Iz CUP-a ističu da ISME, kao dio zvanične infrastrukture kvaliteta u Crnoj Gori, utiče na unapređenje sveukupnog društvenog i poslovnog ambijenta, te da je u kontinuitetu posvećen unapređenju saradnje sa društvenim i privrednim asocijacijama u cilju jačanja svijesti o značaju procesa standardizacije.

“Imajući u vidu značaj socijalnog dijaloga za ukupan društveno-ekonomski razvoj, CUP iskazuje punu spremnost za saradnju sa drugim učesnicima socijalnog dijaloga – sindikatima i predstavnicima države, u cilju unapređivanja dijaloga i stvaranja što boljeg društveno-ekonomskog i poslovnog ambijenta”, navode iz ove privredne asocijacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *