Alter Modusu kredit EBRD od tri miliona eura za podršku mladim preduzetnicima

Dodajte komentar

Crnogorska mikrofinansijska institucija Alter Modus dobiće kreditnu liniju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od tri miliona eura za dalje kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća koja su u vlasništvu ili njima rukovode preduzetnici mlađi od 35 godina.

Program “Mladi u biznisu”, koji je pokrenula EBRD, podrazumijeva podršku finansijskih institucija u Crnoj Gori koje će podržati mlade u biznisu kredito,a i savjetima za unaprijeđenje poslovanja kroz bespovratna sredstva.

“Projekat je usklađen s misijom Alter Modusa da se obezbijede sredstva kategorijama crnogorskog stanovništva koje imaju otežan pristup finansiranju. Stoga će njihova misija biti podržana programom ‘Mladi u biznisu’ koji će pomoći da se umanje postojeće finansijske teškoće za mikro, mala i srednja preduzeća i podrži njihov rast i razvoj”, rečeno je nakon potpisivanja ugovora dvije finansijske institucije.

Šef EBRD-a u Crnoj Gori Remon Zakarija izrazio je zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje saradnje sa Alter Modusom, za koji će biti uspostavljen sopstveni jedinstveni poslovni model.

“Osnaživanje preduzetništva kod mladih i stvaranje novih mogućnosti za njih pomoći će Crnoj Gori da podstakne svoju ekonomiju i inspiriše mlađe generacije da daju doprinsos svojoj zemlji. Cilj nam je da kroz ovaj program obezbijedimo bolji pristup finansijama i savjete koji će pomoći da se ovaj talenat njeguje proizvodom prilagođenim potrebama mladih”, dodao je on.

Izvršna direktorka Alter Modusa Ana Kentera je istakla značaj finansijske podrške mladima u biznisu “u pravo vrijeme i na odgovarajući način”.

“Od suštinskog je značaja za razvoj preduzetništva među mladima, da im se pruži finansijska podrška, ne samo u materijalnom smislu, već i kao podsticaj mladim ljudima kroz saznanje da postoje institucije kao što su EBRD i Alter Modus koje vjeruju u njih i njihov potencijal. Čini nam čast što nas EBRD prepoznaje kao strateškog partnera u implementaciji takvog programa. Program “Mladi u biznisu” će nam pomoći da ostvarimo svoje ciljeve i sprovedemo svoju misiju”, navela je ona.

EBRD će narednih godina kroz program “Mladi u biznisu” za Zapadni Balkan obezbijediti 100 miliona eura finansijskim institucijama u šest zemalja regiona. Pored pristupa finansiranju, EBRD će pružati savjete kroz konsultantske projekte, e-učenja i obuku, sa ciljem podsticanja preduzetništva mladih i finansijske inkluzije.

Vlada Švedske preko Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, i vlada Italije preko Centralnoevropske inicijative podržavaju realizaciju programa bespovratnim sredstvima koja će lokalnim finansijskim institucijama omogućiti unapređenje kapaciteta i razvoj novih finansijskih proizvoda za mlade preduzetnike, kao i pomoć malim i srednjim preduzećima da unaprijede poslovne procese i razviju poslovanje.

Alter Modus je osnovan 1997. godine, a klijent je EBRD-a od 2004. godine. Vodeća je mikrofinansijska institucja u Crnoj Gori sa tržišnim učešćem od 67 odsto u dijelu ukupne imovine.

Ovom kreditnom podrškom, Crna Gora postaje četvrta zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružuje programu “Mladi u biznisu”, nakon Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, a slične kreditne linije već su uspješno plasirane u Egiptu i Maroku.

“EBRD je do danas uložio više od 708 miliona eura u Crnu Goru. Glavne oblasti na koje se EBRD fokusira u zemlji su unapređivanje konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje tranzicije na zelenu ekonomiju u Crnoj Gori i podrška daljem povezivanju i regionalnoj integraciji. EBRD takođe pruža savjetodavne usluge malim preduzećima u Crnoj Gori, uz redovne obuke i događaje za širok spektar mikro, malih i srednjih preduzeća, od investiranja u inovativne biznise sa jakim rastućim potencijalom kroz tzv. venture kapitala do agrobiznisa”, podsjećaju iz ove finansijske institucije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *