Završena BIZIT Re:Start 23 konferencija, mjesto okupljanja važnih ljudi IT industrije

Dodajte komentar

Drugi dan devete regionalne konferencije BIZIT “Re:Start 23”, najveće regionalne manifestacije koja okuplja ključne ljude regionalnog IT-ja koju organizuje PC Press, donio je teme: data centri i IT infrastruktura, cyber security i IT dating, odnosno obrazovanje i zapošljavanje.

Tema predavanja Danka Jevtovića, potpredsjednika upravnog odbora ICANN je bio Digital Governance. On je govorio o iskustvu rada u ovoj organizaciji, kao i oblastima rada, te usklađivanja regulatornih tijela, državnih organa i međunarodnih organizacija, kao što je upravo ICANN.

“Danas smo u digitalnom dobu i moramo biti svjesni raskrsnice puteva između digitalnog i korporativnog upravljanja, odnosno governance-a. Digitalno koristimo kao krovni pojam za Internet, onlajn, sajber, virtualno. To je sintagma koja se uspostavila i podrazumijeva digitalno poslovanje i paradigmu odnosa prema životu i poslovanju. Današnji svijet je hibrid fizičkog i digitalnog, gdje je sve povezano i ništa više nije odvojeno. Korporativno upravljanje ima svrhu da vrši nadzor, usmjerava, vrši kontrolu i odgovorno je. No, korporacija je napravljena da svako bude zamjenjiv, ma koliko visoko ili nisko bio u hijerarhiji”, naveo je on.

Prisutnima se obratio i Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora u RNIDS-u. Njegovo izlaganje se odnosilo na temu DNS-a i sajber bezbjednosti. On je govorio o tri stuba informacione bezbjednosti – to su povjerljivost, integritet i dostupnost. Povjerljivost koja ima za cilj sprječavanje i zaštitu sistema i podataka, integritet koji podrazumeva održavanje dosljednosti, tačnosti i vjerodostojnosti podataka i dostupnost, koja znači da bi servisi i informacije trebalo da budu stalno dostupni.

“Kako DNS radi? Njegova uloga je da prevodi slovne adrese u IP adrese preko kojih komuniciraju računari. DNS razrješivač potom na osnovu zahtjeva korisnika pribavlja IP adresu željenog servisa. Kada vi na računaru otkucate naziv sajta, vi praktično šaljete zahtjev za razrješavanje DNS-a DNS serveru. Podaci vezani za DNS su javni, ali zonski fajlovi nisu i zbog toga treba paziti šta se dijeli preko interneta i kome se šta šalje, bilo preko mejla, preko internet aplikacija za ćaskanje ili bilo kojim drugim putem. Na osnovu IP adrese i naziva računara neko može da rekreira mrežu, što nije dobro. Osim toga, svaki put kada pošaljete zahtjev ISP-u, on dobije vašu IP adresu i zahtjev koji ste uputili, i tako zna šta ste tražili i kom ste servisu htjeli da pristupite. Stoga postoji ogroman potencijal za zloupotebe svih vrsta“, precizirao je on.

Potom je održan panel “Kako čuvate naše podatke?” koji je za temu imao bezbjednost na internetu, što podrazumijeva sajber bezbjednost, ali i druge vrste zaštita i bezbjednosti, obuhvatajući sve vrste podataka. Moderator je bio Luka Milinković (eSigurnost), a učesnici: Ljubica Vojinović (A1 Srbija), Žarko Kecić (RNIDS), Dejan Milićević (NLB Komercijalna banka) i Aleksandra Skoko Despenić (Republički zavod za Statistiku). Razmatrani su današnji izazovi u svijetu po pitanju sigurnosti podataka, koji se nalaze raštrkani po raznim mjestima na Internetu koja su u manjoj ili većoj mjeri izložena bezbjednosnim rizicima. Analizirane su najčešće bezbjednosne prijetnje sa kojima se korisnici susreću u svakodnevnom korišćenju Interneta i komunikaciji, bilo u privatne, bilo u poslovne svrhe. Razmatrana su bezbjednosna pitanja iz različitih uglova – regulatornih organa, telekomunikacionih provajdera, bankarskog sektora, kreatora sajber bezbjednosnih rješenja.

Nagradni kvizovi

Učesnike je animirao glumac Uroš Petrović, koji je bio zadužen za atmosferu, ali i za interesantan kviz. Sa voditeljem Urošem Bogdanovićem, prisutne su postavljali pred razne vrste glavolomki pa su tako najsrećniji, ali i oni koji su pokazali izvjesnu dozu znanja i koncentracije, sa konferencije otišli s nekom od vrijednih nagrada, uključujući monitore, mobilne telefone, pametne uređaje svih vrsta, ali i vaučere za Scrum trening. U kvizu je darivan veliki broj poklona koje su obezbijediti AOC i Philips (2 monitora), Vivo i Motorola (4 pametna telefona), Huawei i realme (4 pametna sata), Atlona Wave 101 koji obezbjeđuje Sionnet, kao i dva agilna treninga koje obezbeđuje Agile Humans.

BIZIT manifestacija je okončana, potvrdivši još jednom svoju snagu i sposobnost da okupi važne ljude u IT industriji na jednom mjestu. Naredne godine će biti održan BIZIT koji dodatno obavezuje, budući da se radi o desetom, jubilarnom izdanju BIZIT konferencije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *