Platforma FTX proglasila bankrot

Dodajte komentar

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama FTX, proglasila je bankrot u SAD-u, a njen izvršni direktor i osnivač Sam Bankman-Fried, podnio je ostavku, objavila je danas kompanija.

Bankrot je uslijedio nakon što se konkurentska platforma Binance povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

FTX Grupa objavila je da je podnijela zahtjev za stečaj prema Poglavlju 11 i da je započela “uredan proces revizije i likvidacije za dobrobit svih globalnih povjerenika”. Poglavlje 11 je američki mehanizam koji firmi omogućava restrukturiranje dugova pod nadzorom suda, a da pritom nastavi s radom.

Bankman-Frieda je na čelu firme već zamijenio John J. Ray. U saopštenju je poručio da će stečajni postupak iz poglavlja 11 omogućiti grupi da procijeni svoj položaj.

“Pojerenici moraju shvatiti da su se događaji brzo odvijali i da je novi tim tek nedavno počeo da radi”, istaknuo je.

Kriptovalute su se ove sedmice našle na meti kritika nakon što je najveća platforma za kriptovalute Binance u utorak pristala da preuzme konkurentski FTX.com, da bi se samo dan kasnije povukla iz akvizicije.

“U početku smo se nadali da ćemo moći da pomognemo u likvidnosti klijentima FTX, ali poteškoće su izvan naših mogućnosti”, napisao je Binance na Twitteru u srijedu.

Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried rekao je investitorima u srijedu, prije nego što je Binance najavio povlačenje iz akvizicije, da će firma morati da bankrotira ako ne dobije finansijsku injekciju. FTX se, dodao je, suočava s manjkom od osam milijardi dolara i trebaće mu 4 milijarde dolara da ostane solventan.

Prema izvještajima stranih medija, FTX je navodno zloupotrijebio sredstva klijenata. Trenutno je pod lupom američke Komisije za hartije od vrijednosti i tržište kapitala, Ministarstva pravosuđa i Savezne komisije za trgovinu, navodi Reuters.

Zbog razvoja događaja oko FTX-a, mnoge glavne kriptovalute su oštro pale ove sedmice. Kurs bitcoina, kojim se prošli petak trgovalo za 21.144 dolara, juče je iznosio je 16.847 dolara.

Tim Formule 1 Mercedes objavio je da je raskinuo svoj sponzorski ugovor s FTX-om i da će ukloniti logotipe sa svojih bolida uoči Velike nagrade Sao Paola ovog vikenda. Mercedes je ugovor s FTX-om, koji se inače u Mercedesu smatrao ključnim sponzorom, potpisao u septembru 2021. godine, prenosi AFP. Predstavnik tima objasnio je da će pomno pratiti razvoj situacije oko FTX.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *