Da li je gotova era fleksibilnog rada na daljinu?

Dodajte komentar

Oni koji su se navikli na fleksibilan rad uskoro bi mogli da se probude u sasvim drugačijem okruženju. Količina oglasa za posao na daljinu objavljenih na LinkedInu pada, prema novim podacima ove platforme. U SAD-u je, na primjer, udio objava za rad na daljinu pao za 5 postotnih bodova od aprila, kada su dosegli vrhunac s 20% objava.

Iako je to još puno više od prosjeka prije pandemije od 2%, to je oštra suprotnost onome što zaposleni žele, rekao je Josh Graff, direktor za regije EMEA i LATAM u LinkedInu.

“Profesionalci sada visoko cijene fleksibilnost na radnom mjestu – ona se stalno navodi među najvažnijim prioritetima za zaposlene nakon plate, zajedno s razvojem vještina i ravnotežom između poslovnog i privatnog života”, rekao je.

Uprkos padu poslova na daljinu u SAD-u, takvi oglasi se i dalje odnose na više od polovine ukupnih prijava od septembra, pokazuju podaci LinkedIna.

Istraživanje pokazuje da zemlje širom svijeta slijede sličan obrazac – u Ujedinjenom Kraljevstvu poslovi na daljinu čine 14,6% ponuda, ali dobijaju 20,2% ukupnih prijava, a u Indiji se na 11,3% dostupnih mjesta na daljinu šalje 20,3% biografija.

Prema anketi koju je objavio LinkedIn uz podatke o mogućnostima zapošljavanja na daljinu, otklon od njih povezan je s trenutnom ekonomskom situacijom.

Šezdeset i osam odsto anketiranih šefova reklo je da su zabrinuti da će aktulena neizvjesnost oko ekonomske stabilnosti i najavljena recesija natjerati njihove firme da ponište barem dio napretka u fleksibilnosti rada koji je postignut tokom pandemije koronavirusa.

“Širom svijeta vidimo sporo zapošljavanje i firme zamrzavaju poslove zbog ekonomske neizvjesnosti, a šefovi su pod velikim pritiskom da upravljaju troškovima i povećaju produktivnost”, objasnio je Graff.

“Tamo gdje je pandemija dovela do pomaka prema fleksibilnijem radu i inicijativama za podršku zaposlenima, ravnoteža snaga sada se vraća natrag na poslodavce”, dodao je.

Fleksibilan rad nije jedina povlastica zaposlenih pogođena trenutnim ekonomskim previranjima, pokazalo je istraživanje. Čak 74% rukovodilaca reklo je da će razvoj vještina možda morati da bude u drugom planu, dok je 75% reklo da će dobrobit zaposlenih vjerovatno imati manji prioritet.

YouGov je u ime LinkedIna ispitao blizu 3.000 šefova na najvišim nivoima u firmama s najmanje 1.000 zaposlenih i minimalnim godišnjim prometom od najmanje 250 miliona funti (288,3 miliona dolara) kako bi prikupio ove podatke.

Izvor: SEEbiz/CNBC

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *