Tržište video-igara do kraja godine vrijedjeće 197 milijardi

Dodajte komentar

Analitičari procjenjuju da će broj igrača video-igara u toku sledeće godine na globalnom nivou dostići 3,07 milijardi. Ove i ostale brojke u vezi sa gejmingom kreću se uzlaznom putanjom još od 2015. godine i uzimajući u obzir trendove u industriji, imaju još mnogo prostora za rast.

U prosjeku, gejmeri muškog pola imaju 34, a ženskog 36 godina. Iako se gejming dugo doživljavao kao sfera rezervisana uglavnom za muškarce či ja su interesovanja usmjerena na tehnologiju, broj žena gejmera je u poslednjim decenijama znatno porastao. Tako su u SAD 48 odsto igrača video-igara žene, dok muškarci čine 52 odsto, navodi Biznis.rs.

Prema očekivanjima analitičara, svjetsko gejming tržište će do kraja ove godine dostići vrijednost od 197 milijardi dolara.

Kako navode iz analitičke firme Njuzu, tržište će do kraja 2022. porasti za 2,1 odsto u odnosu na 2021, a rast će se nastaviti uprkos kašnjenjima, problemima sa snabdijevanjem i negativnim ekonomskim izgledima.

Najveći udio u globalnom gejming tržištu ima industrija igara za mobilne telefone. Prema poslednjim podacima, ova industrija će u 2022. godini prihodovati 103,5 milijardi dolara.

Ova cifra će do 2027. godine, kako predviđa Statista, dostići više od 221,7 milijardi dolara. Razlog dominantnog položaja mobilnih igara jeste činjenica da su dostupni je od igara za računar.

U Sjevernoj Americi, Evropi i Aziji, kao i ekonomijama u razvoju poput In di je, u ovoj industriji radi oko 330.000 osoba.

Prekretnicu napravili Soni i H-Voh

Jedna od najvećih prekretnica u gejming svijetu bila je pojava konzola. U ovom periodu dominaciju na tržištu su imali Nintendo, čija igra “Super Mario” i dalje ima veliki broj obožavalaca, i Sega, preko čije konzole je bilo moguće igrati “Sonic the hedgehog”.

Međutim, u decembru 1994. godine kompanija Soni je predstavila prvu verziju Plejstejšn konzole, koja je ZD grafikom i CD-ROM plejerom osvojila tržište. Od tog trenutka ova konzola nije silazila strona, iako već neko vrijeme na tržištu ima novog rivala H-Voh kompanije Majkrosoft.

Broj pretplatnika na Plejstejšn usluge koji učestvuju u video-igrama onlajn u junu ove godine dostigao je 47,3 miliona. Na H-Voh platformi u januaru 2022. bilo je registrovano 25 miliona pretplatnika. Predviđa se da će do 2025. godine vrijednost tržišta gejming konzola dostići 74 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *