Stanje u urbanizmu alarm za ozbiljne investitore

Dodajte komentar

Loši zakoni, planski dokumenti, nestručni kadrovi, administracija bez jasne strukture godinama su doveli do veoma lošeg stanja u urbanizmu – ocjenjuje predsjednik Strukovne komore arhitekata Novica Mitrović dodajući da bez prostornog plana, koji je najvažniji dokument poslije Ustava, teško sistem može da funkcioniše. Pored ,,unutrašnjih“ problema, ovo je, ističe, ,,alarm“ za ozbiljne investitore.

– Stanje u urbanizmu nije dobro decenijama, pa to ne bih vezivao za određene trenutke. Generalno, imamo loše postavljen sistem u oblasti prostornog planiranja, koji je sada vidljiv čak i laičkoj javnosti. Međutim, stručna javnost odavno upozorava na neodrživost i neprimjenjivost ovakvog sistema i rada, koji, moram se složiti, u Crnoj Gori uvijek u velikoj mjeri zavisi od političkog uticaja – poručuje Mitrović.

Posljedice

Smatra da je problematično stanje u urbanizmu posljedica mnogih faktora.

– I to opet ne bih vezivao za aktuelni trenutak. To je višedecenijska kombinacija loših zakona, loših planskih dokumenata, nestručnih kadrova, ali i administracije bez jasne strukture i podjele nadležnosti. Mislim da se ovakvo stanje ne može riješiti ,,kozmetičkim promjenama“, već nam je potreban sistem koji će biti baziran isključivo na parametrima struke – tvrdi Mitrović.

Oblast u kojoj djeluje, kako ističe, nije u potpunosti stala, ali je u bitnim segmentima ograničena, usporena ili privremeno zaustavljena.

– Činjenica da je prostorni plan države istekao prije dvije godine, a da novi nije izrađen je zaista zabrinjavajuća. Prostorni plan svake države je najvažniji dokument poslije Ustava, i teško je očekivati da sistem može da funkcioniše bez toga – naglašava Mitrović.

Po njegovim riječima, posljedice postoje u praktično svim segmentima, i one mogu biti i kratkoročne, ali i dugotrajne.

– Situacija u kojoj nemamo usvojen prostorni plan, ali i plan generalne regulacije je prije svega alarm za ozbiljne investitore i investicije. Sa druge strane, probleme imamo i u shvatanju prostora kao najbitnjijeg državnog resursa koji ćemo ovako neplanskom i neregulisanom gradnjom veoma brzo izgubiti, ili uništiti u velikoj mjeri – kaže naš sagovornik.

Mitrović ističe da izrada svakog prostornog plana u Crnoj Gori je proces koji se mjeri godinama. Konkretno izrada i prethodnog prostornog plana koji je važio do 2020. godine je trajala praktično pet godina.

– Razlog za to je što mi kao država u sistemu planiranja nemamo dokument koji postoji u državama sa naprednim planerskim pristupom, a to je Strategija prostornog planiranja, koja se donosi za mnogo duži period nego što je samo trajanje prostornog plana. U takvom sistemu mi tek paralelno sa izradom plana analiziramo potrebe društva u različitim segmentima, što je prilično neefikasno i pogrešno – objasnio je Mitrović.

Problemi

Pored ovog, kako smatra, u ovom trenutku praktično nema oblasti u kojoj nemamo ozbiljnih problema.

– Međutim, jedan od najozbiljnijih problema predstavljaju veoma jaki građevinski lobiji koji potenciraju preizgrađenost prostora. Održivost u planiranju podrazumijeva razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjih generacija, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje sopstvene potrebe. Crna Gora ima generalno malu teritoriju, koju smo u velikom dijelu trajno devastirali – zaključuje Mitrović.

Legalizacija se ne može sprovoditi

Što se tiče legalizacije ona se, kako ističe Mitrović, sa trenutnim zakonskim rješenjem apsolutno ne može sprovesti.

– Ipak, izrada novog seta zakona koja treba da regulišu ovu oblast je započeta, i ono što je sigurno da ćemo umjesto jednog zakona u ovoj oblasti imati više zakonskih rješenja koja će, nadamo se, mnogo kvalitetnije regulisati oblasti planiranja i izgradnje objekata – tvrdi Mitrović.

Izvor: Pobjeda

Foto: casopisprostor.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *