Akcize na gorivo niže do kraja oktobra, marže za bitne namirnice i dalje ograničene

Dodajte komentar

Akcize na gorivo biće umanjene do početka novembra, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici tehničke Vlade kojom je predsjedavao premijer dr Dritan Abazović.

Ranijom Odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, čije je važenje već produženo tokom septembra, definisano je da će akcize za bezolovni benzin i gasna ulja biti smanjene na pola, što će sada važiti do 1. novembra.

“Odluka je donosena u cilju zaštite životnog standarda građana, kao i stvaranja uslova za očuvanje stabilnosti cijena naftnih derivata usljed njihovog povećanja na svjetskom tržištu. Maksimalni fiskalni uticaj na mjesečnom nivou po osnovu akcize i PDV-a, kako je procijenjeno, iznosi oko 6 miliona eura”, precizirali su iz Vlade.

Kada je riječ o ograničavanju cijena značajnih prehrambenih proizvoda, konstatovano je da treba nastaviti i sa sprovođenjem odluke koja je to definisala.

“Vlada je konstatovala da i dalje traju okolnosti zbog kojih je Odluka donijeta i da te mjere i dalje treba primjenjivati. Ocijenjeno je da je ograničenje maksimalnih marži imalo povoljno dejstvo na cijenu osnovnih životnih namirnica i da je u značajnom mjeri zaštitilo životni srandard građana, a pogotovo onih najugroženijih u čijoj strukturi potrošnje ovi proizvodi zauzimaju najveće učešće”, navedeno je nakon sjednice Vlade.

Usvojenim Polugodišnjim izvještajem o  javnim nabavkama za pvrih šest mjeseci ove godine precizira se da je njihova ukupna ugovorena vrijednost iznosila 187,937 miliona eura. Takođe, u sistemu e-javnih nabavki – koji je počeo s radom 1. janara 2021 – registrovano je 3.560 ponuđača, od kojih je trenutno aktivirano 2.700, te 669 javnih naručilaca.

Za potrebe rekonstrukcije magistralne između Aerodroma Tivat i Jaza, Vlada će nedostajućih najmanje 32 miliona eura obezbijediti iz Kapitalnog budžeta ili “nekog drugog oblika finansiranja”. Komisija koja je sprovodila tender za realizaciju ovog projekta zaključila je da je najbolja bila ponuda kineskih kompanija Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation i Shandong Luqiao Group, koja je iznosila 53,915 eura bez uračunatog PDV-a, što prevazilazi procjenjenu vrijednost radova za čak 14 miliona eura.

“Za finansiranje dijela radova na ovom projektu Uprava za saobraćaj ima kreditnu liniju od 14 miliona eura kod EBRD, a Regionalni vodovod iznos od 8,46 miliona eura, dok nedostajuća sredstva iznose cirka 32 miliona eura, bez uračunatog PDV-a. Tim povodom, Vlada je dala saglasnost, da se u cilju okončanja tenderskog postupka, nastavi sa punom realizacijom Programa rekonstrukcije magistralnih puteva i da nedostajući iznos finansijskih sredstava bude obezbijeđen iz Kapitalnog budžeta ili drugog oblika finansiranja”, odlučila je Vlada.

Nakon što se budući kondo hotel “Magnum” u Kolašinu na Listi razvojnih projekata u oblasti turizma, investitor Magnum Development dostavio je izmijenjen Biznis plan, i Revidovani glavni projekat. Razlozi izmjena su navedena parcela iz projekta koja ne postoji, kao i pomjeranje početka radova na projektu sa 15. aprila na 15. oktobar 2022. godine, ali ne i krajnji rok završetka gradnje.

“Ukoliko se utvrdi da se projekat Izgradnje hotela „Magnum”, Kolašin, po kondo modelu poslovanja ne realizuje potrebnom, odnosno zadovoljavajućom dinamikom, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma će imati mogućnost da dostavi Vladi predlog za isključenje projekta sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma i pokretanje procedure za naplatu bankarske garancije od 2,5 miliona eura”, rečeno je iz Vlade.

Takođe se podsjeća da će ostati pri odluci da 31. decembar ove godine bue krajnji rok za realizaciju Programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, po osnovu kojega se crnogorsko državljanstvo može steći prijemom zahvaljujući, između ostalog, kupovinom nekretnina.

Bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *