Dolar i dalje jača, cijene nafte oštro pale

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema korpi valuta dosegla je novi najviši nivo u 20 godina, jer se američka valuta smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 114,60 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 113,80 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 144,45 na 144,70 jena.

Američka valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9555 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 0,9640 dolara.

Osim evropske, pod pritiskom je već danima i britanska valuta zbog bojazni ulagača da će ekonomski plan nove britanske vlade dovesti do prenapregnutosti javnih finansija. Agencija Moody's upozorila je da bi smanjenje poreza, a povećano zaduživanje države moglo biti negativno za kreditni rejting zemlje. Jutros je kurs funte pao gotovo jedan odsto, na 1,0635 dolara.

Cijene nafte su oštro pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,48 odsto, na 84,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,38 odsto, na 77,40 dolara.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *