Bitcoin pada, tržištima preovladala zabrinutost investitora

Dodajte komentar

Sumorno raspoloženje koje je obavilo svjetska tržišta u srijedu je gurnulo kriptovalute naniže, uključujući bitcoin.

Najjači novčić je pao za čak 3,1 odsto na skoro jednonedeljni minimum i trgovao se na nivou od oko 18.700 dolara u 12.45 sati u Tokiju. Ether i većina drugih većih kovanica takođe su zabilježili gubitke.

Akcije, obveznice i sirovine padaju pod štetnom mješavinom naglog povećanja kamatnih stopa, visoke inflacije i nejasnih ekonomskih izgleda. Nivo dolara je rekordan zbog potražnje za utočištem iz ovakvog vrtloga.

Ako postoji bilo kakva utjeha za kripto-investitore, to je da druga imovina probija važne markere, dok je bitcoin i dalje otprilike šest odsto iznad najnižih vrijednosti iz juna.

Na primjer, azijske akcije su na nivoima koji su posljednji put viđeni tokom početka pandemije, prinos na američke desetogodišnje obveznice dostigao je četiri odsto prvi put od 2010, a funta je oko rekordno niskog nivoa u odnosu na dolar.

Suprotno tome, ako kripto padne na junski nivo, to bi moglo da naruši sentiment ne samo za digitalne novčiće, već i za rizičnije investicije generalno.

“Želite da razgovarate o bitcoinu, želite da razgovarate o Netflixovim akcijama ili želite da razgovarate o britanskoj funti?”, kazao je za Bloomberg TV Jack Mallers, osnivač startapa za transfer bitcoina Strike.

Makrookruženje je “pomalo u neredu”, ali on tvrdi da bitcoin ima vrijeme na svojoj strani, imajući u vidu njegovu fiksnu ponudu.

MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Index pao je za 60 procenata ove godine u kripto-krahu koji je urušio brokerske kompanije, zajmodavce i veliki hedž fond. Bitcoin je izgubio oko 50.000 dolara od svog vrhunca u novembru 2021.

Ipak, činjenica da se kriptovaluta drži iznad svog najnižeg nivoa u junu, uprkos intenzivnom pritisku na svjetska tržišta, dovodi do nekih spekulacija da bi se njena trenutno čvrsta korelacija sa akcijama mogla promijeniti.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *