Međunarodni dan čišćenja obala: 6. Brand Audit u nedjelju širom Crne Gore

Dodajte komentar

Najveći volonterski događaj u Crnoj Gori – 6. Brand Audit povodom Međunarodnog dana čišćenja obala, biće održan u nedjelju, 18. septembra, od 12 sati na više lokacija u cijeloj zemlji.

Organizator je NVO Zero Waste Montenegro, uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Crnogorskog Telekoma, i uz podršku velikog broja nevladinih organizacija i opština.

U prošlogodišnjoj akciji učestvovalo je preko 300 volontera, a pored toga što svake godine sakupe tone otpada sa obala rijeka, mora i jezera, glavna aktivnost je selekcija i mjerenje sakupljenog otpada koristeći metodologiju globalnog Brand Audit-a, koji organizuje Break Free From Plastic, kako bi se analiziralo koji otpad predstavlja najveći problem, a to je uvijek ambalaža za jednokratnu upotrebu.

“Uprkos obećanjima i grinvošing kampanjama, godinu za godinom listu čine isti korporativni proizvođači. Očigledno je da se ne možemo osloniti na obećanja proizvođača da samostalno preuzmu odgovornost, prema tome, vrijeme je da vlada konačno sprovede zakone o produženoj odgovornosti proizvođača i zabrani plastiku za jednokratnu upotrebu. Svijest među građanima se budi, sve su više popularni cegeri i termosi, ali to nije dovoljno i građani nisu ti koji uvode sistem povrata ambalaže, a rado će ga koristiti. Sistem uvode institucije. Zadovoljni smo što se u novom nacrtu Zakona o upravljanju otpadom nalazi direktiva za zabranu proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, ali ne razumijemo zašto je za tako jednostavnu inicijativu potrebno toliko godina da se prihvati”, kazala je Emina Adrović iz NVO Zero Waste Montenegro.

Osim podrške organizaciji događaja, Volonterski klub Crnogorskog Telekoma će i ove godine učestvovati u akciji čišćenja, pa iz Telekoma pozivaju građane da im se pridruže na plaži Galeb u Podgorici u nedjelju u 12 sati.

“Uz to, pozivamo građane da posjete naše T-Centre i poslovnice kako bi se oslobodili elektronskog otpada – starih telefona, punjača, slušalica – koji zahtjeva posebnu brigu, a zauzvrat mogu dobiti gigabajte i popuste. Smanjivanje negativnog uticaja na prirodu je zajednička odgovornost, a organizovanje ovakvih akcija i aktivnosti je poziv svim odgovornim pojedincima i kompanijama da urade sve što je u našoj moći da se priključe borbi za čistiju i zdraviju planetu. Odgovoran odnos prema životnoj sredini, samim tim i prema zajednici, za Telekom je važan dio poslovanja, i kroz ovakva partnerstva i podršku sličnim akcijama želimo da taj princip dodatno promovišemo”, kazao je Matija Otašević, ekspert za korporativnu komunikaciju u Telekomu.

Lokacije i detalji akcije dostupni možete naći na sajtu cleanupmontenegro.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *