Za euribor vezani krediti teški 846 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupno odobreni krediti sa varijabilnom kamatnom stopom iznose 846,1 milion eura i čine 28 odsto svih kreditnih zaduženja, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke. IU julu ove godine banke su imale 3,53 milijarde eura odobrenih kredita. Rate klijenata sa varijabilnom kamatom porasle su nakon što je euribor u junu ušao ,,u plus“, prvi put poslije sedam godina.

Struktura

U CBCG kažu da je 40 odsto kredita sa varijabilnim stopama odobreno za refinansiranje obaveza (37 odsto), za likvidnost (18 odsto) i nabavku osnovnih sredstava (15 odsto).

– Stanovništvo sa 34 odsto je drugi po značaju korisnika kredita sa varijabilnom kamatom, pri čemu su to najvećim dijelom stambeni krediti (62 odsto), gotovinski (13 odsto) i krediti za refinansiranje obaveza (11 odsto) – precizirali su iz CBCG.

Preostali dio kredita vezanih za euribor odobren je Vladi i opštinama za likvidnost, odnosno obrtna sredstva (56 odsto).

CBCG je u utorak dogovorila sa bankarima da u najkraćem roku pripreme programe zaštite klijenata koji imaju kredite vezane za euribor, što će uključivati i opciju prelaska na kredite sa fiksnom kamatom. Na pitanje Pobjede koliko će iznositi fiksna kamata, iz CBCG su odgovorili da to još nije poznato.

– Najavljene aktivnosti biće definisane programima zaštite klijenata koje će banke izraditi, uzimajući u obzir njihovu postojeću politiku kamatnih stopa, fiksni nivo kamatne stope po kojoj su navedeni krediti inicijalno odobravani, kao i očekivanje kretanja euribora – objasnili su iz CBCG.

Više rate

Euribor je kamata po kojoj evropske banke međusobno pozajmljuju novac i formira se svakodnevno, a kako utiče na kredite dužnika zavisi od toga koji imate u ugovoru – tromjesečni ili šestomjesečni. Do rasta euribora došlo je nakon odluke Evropske centralne banke da zbog obuzdavanja inflacije, u julu poveća referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto. ECB je u međuvremenu nastavila sa zaoštravanjem monetarne politike, pa je ovog četvrtka podigla ključnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena na 1,25 odsto. Šestomjesečni euribor juče je iznosio 1,363 odsto, a tromjesečni 0,82 odsto.

U CBCG ukazuju da rate kredita sa varijabilnom kamatom rastu u zavisnosti od ugovorene stope za određenu vrstu, namjenu i ročnost kredita.

– Rata se uvećava dva puta godišnje u zavisnosti od visine euribora na obračunski period i važi do sljedećeg polugodišnjeg obračuna varijabilnih stopa na odobrene kredite – kazali su iz CBCG.

Iz tri najveće banke u Crnoj Gori Pobjedi je krajem jula rečeno da je Euribor minimalno porastao te da je, nakon novih obračuna u sedmom mjesecu, za kredite od 50.000 eura, sa rokom otplate do 25 godina, mjesečna rata porasla od pet do sedam eura, u zavisnosti od toga kada je pozajmica uzeta. Kod kredita od 80.000 eura rate su povećane od sedam do 10 eura.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *