Biće veće rate za kredite sa varijabilnon kamatnom stopom

3 komentara

Evropska centralna banka (ECB) je ponovo podigla tri ključne kamatne stope, ovaj put za 0,75 odsto, a to će, prema ocjeni sekretara Udruženja banaka Bratislava Pejakovića, uticati na rast rata za kredite sa varijabilnim kamatnim stopama. Takođe, on ne očekuje da će banke u Crnoj Gori u narednom periodu zbog poteza ECB povećati kamatne stope.

– Ko nema kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, njega odluka ECB ne dotiče. Ali dotiče klijente koji imaju kredite vezane za varijabilnu kamatnu stopu- rekao je Pejaković.

Tri ključne kamatne stope će sada iznositi 0,75 odsto, 1,25 odsto i jedan i po procenat. ECB je u julu prvi put povećala kamatne stope, što je dovelo po prvi put, poslije nekoliko godina, do rasta rate za kredit kod klijenata čija je kamata vezana za EURIBOR. U zavisnosti od toga da li je kredit vezan za dnevni, mjesečni, tromjesječni, šestomjesečni ili godišnji EURIBOR, zavisi i koliko će se rata kred ita povećati u narednom periodu. Svakako, to je definisano ugovorima između banke i klijenata. Obično je kod nas najviše kredita vezano za šestomjesečni EURIBOR.

Pejaković je pojasnio da je glavna odrednica svake kamate rizik.

– Rizik je taj koji određuje i kamatu i obezbjeđenje kredita. Ovaj potez ECB ne bi trebalo da utiče i da dovede do rasta kamatnih stopa za nove kredite sa fiksnom kamatnom stopom. Ali to sve zavisi i od makroekonomske situacije, stabilnosti zemlje, privrednihrezultata… rekao je Pejaković.

Istakao je da bi trebalo
više da se bavimo budžetom, jer je fiskalni deficit veliki.

– Treba da se pitamo kako će se izvršavati obaveze prema zaposlenima i penzionerima, istakao je Pejaković.

Upravni savjet banke od 25 članova povećao je ključne stope bez presedana, s obzirom na to da ECB obično pomjera stope za četvrtinu poena, odnosno 0,25 odsto, i nikada nije podigla svoju glavnu kamatnu stopu banaka za tri četvrtine poena od uvođenja eura 1999. godine. Referentna vrijednost ECB-a je sada 1,25 odsto za kreditiranje banaka, a kod američkih Federalnih rezervi (Fed) od 2,25 do 2,5 odsto, nakon nekoliko velikih povećanja kamatnih stopa.

Kako je navedeno, ECB je imala najveće povećanje kamatnih stopa u istoriji, nakon što se Fed i druge centralne banke nalaze u globalnom stampedu brzih povećanja kamatnih stopa, koje su imale za cilj da uguše rekordnu inflaciju koja pritiska potrošače i gura Evropu ka recesiji.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
3 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *