Mujović: Crna Gora nije spremna za predstojeću energetsku krizu

Dodajte komentar

Crna Gora nije spremna za predstojeću energetsku krizu, poručio je za Televiziju Crne Gore dekan Elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović. Mnogo je, navodi, faktora koji su na to uticali.

“Za izbjegavanje energetske krize, potrebna vam je politička stabilnost, mi tu političku stabilnost nemamo. Zašto? Tako što je energetika važno državno pitanje i vi kroz strategije razvoja energetike i pravljenja scenarija da izbjegnete energetsku krizu, predupređujete tu krizu i rješavate. Mi to nismo uradili na vrijeme i zbog čitave političke situacije, mislim da nam to nikako ne ide u prilog”, navodi Mujović.

Dekan ETF ističe i da energetika i energetski sektor nikako ne mogu biti socijalna kategorija i način kupovine socijalnog mira.

“U svijetlu aktuelnih dešavanja, vezano za kupovinu Željezare, nisam vidio nijednu ozbiljnu studiju, koja potvrđuje da je to pozitivan gest i pozitivan potez i mislim da se ni to neće odraziti dobro na čitavu energetsku situaciju, možda ćemo kupiti socijalni mir kratkoročno, ali s aspekta energetike nećemo mnogo postići”, poručuje sagovornik Televizije Crne Gore.

Jedna od bitnijih stavki, smatra Mujović, jeste i edukacija stanovništva kako da pametno koriste električnu energiju. Takođe, Crna Gora mora da radi na tome da što više proizvede i uključi što više obnovljivih izvora električne energije.

“Znate da u svijetu postoji trend gašenja TE i čini mi se da smo mi prvi potrčali da tu našu TE, koja je zlata vrijedna, ugasimo. Nemojmo tako da radimo. Ajde to malo da radimo promišljenije, taktičkije. Ako treba da TE da se gasi, ajmo da taj period prolongiramo, jer ona proizvodi električnu energiju 50 eura po Megavatu, a to danas možete prodati 300 – 400 eura. Ko je spreman i pametan da se odrekne takvog jednog proizvođača. Tu pozivam na oprez i ne pretjeranu ishitrenost i moramo pratiti svjetske trendove, ali ne ići grom u jagode i ići protiv svog interesa, jer nas za to neće niko pohvaliti, naprotiv, postaćemo vazali i neko ko nije energetski samostalan, a čim nemate energetsku samostalnost, onda bukbalno i državna samostalnost i državna nezavisnost je pod velikim znakom pitanja”, kazao je Mujović.

Smatra i da je sada trenutak kada bi trebalo što više uključiti nauku.

“Korišćenje solarne ili vjetroenergije nije nikakva novost, svi mi znamo kako se koristi, to je uobičajeno u svijetu. Ali hajde da nađemo neki pametni model kako ćemo iskoristiti i proizvesti tu energiju i plasirati je na način koji će nam donijeti neku dodatnu vrijednost. E, tu treba nauka, naučne institucije, kao što je Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet, UCG, da daju svoj doprinos i pomognu da se situacija dovede na jedan znatno bolji nivo i da mi kao država imamo jednu bolju perspektivu sa tog energetskog aspekta”, potcrtava Mujović.

Lijepo je, zaključuje, graditi male elektrane, ali bez gradnje velikih i krupnih izvora, teško je pričati o benefitima i energetskoj nezavisnosti.

RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *