OTP grupa počinje saradnju sa 12 start up kompanija

Dodajte komentar

OTP grupa je započela pilot fazu petog međunarodnog Startup booster programa koji je omogućio da 12 inovativnih tehnoloških kompanija u kasnijoj fazi razvoja testiraju svoje proizvode i usluge. Pilot faza pokrenuta je 5. septembra i trajaće do 25. novembra.

Tokom tromjesečne saradnje, odabrani timovi će dobiti podršku mađarskih i međunarodnih članica OTP grupe, zaposlenih OTP LAB-a, kao i priznatih mentora. Program je usmjeren na pronalaženje inovativnih rješenja za aktuelne poslovne potrebe kao rezultat ciljanog, poslovno usmjerenog, dugoročnog partnerstva između Grupe i kompanija. Ove godine, poziv je bio otvoren i za prijave koje su uključivale rješenja izvan oblasti bankarstva i održivog razvoja. Kao rezultat postupka selekcije koji se odvijao u više faza, za pilot fazu je odabrano 12 od 265 prijavljenih kompanija.

Kao posvećeni pobornik inovacija, banka je i ove godine uključila cijelu Grupu u traženje startup partnera kako bi se pronašla inovativna rješenja za gotovo 70 poslovnih potreba. U periodu prijave za višefazni postupak selekcije, od 7. marta do 18. aprila 2022. godine, pristiglo je ukupno 265 prijava iz čak 55 zemalja. Tokom događaja pod nazivom „Dani selekcije“ koji je održan u maju, oko 150 bankarskih stručnjaka i predstavnika startup kompanija iz 17 zemalja  zajedno je radilo na konceptima za pilot projekte koji su predloženi za implementaciju. Rezultat toga je 12 kompanija odabranih za pilot fazu, što im omogućava da počnu testirati svoje proizvode i usluge uz učešće matične banke i njenih podružnica – ukrajinske, bugarske, slovenačke i rumunske.

Ove godine, programu je dodata nova tema budući da je poziv bio otvoren i za prijave koje uključuju rješenja van oblasti bankarstva i održivog razvoja. Pored toga, zainteresovane kompanije su bile u prilici da podnesu prijave na dobro poznate teme koje uključuju korisničko iskustvo i usluge, internu efikasnost, inovacije u pogledu proizvoda za poslovanje sa fizičkim i pravnim licima, kao i potpuno nova i nestandardna rješenja za bankarski sektor van navedenih kategorija.

Svaka aktivnost odabranih startup kompanija dobro se uklapa u jednu od gore navedenih kategorija:

·        U okviru tema van oblasti bankarstva i održivosti, nastale se mnoge poslovne potrebe, uključujući teme zaštite životne sredine, socijalne politike i korporativnog upravljanja, poljoprivrede i stambenih ekosistema. Rješenja kompanija Agremo i yieldsApp podržavaju prikupljanje i analizu poljoprivrednih podataka, dok Cogo mjeri emisije ugljen-dioksida i uticaj finansija i transakcija na životnu sredinu. Mclimate nudi IoT rješenje koje pomaže da se stare zgrade transformišu u „pametne“ čime se smanjuje potrošnja električne energije, emisija ugljen-dioksida i troškovi održavanja.

·        Na osnovu analize podataka o transakcijama, rješenje kompanije Ebitly koristi tehnologiju analitike podataka kao podršku finansijskim procesima. Modus3 primjenjuje sofisticirane analitičke metode za modernizaciju usklađenosti poslovanja sa zakonskim propisima, izvještavanja i drugih poslovnih procesa.

·        Zuko Analytics omogućava online analitiku ponašanja na više platformi za povećanje stope konverzije. Soleadify podržava analizu kompanija i online tržišta, klasifikujući ih na osnovu njihove online prisutnosti.

·        Obje kompanije White Label Loyalty i GetMoney doprinose unapređenju korisničkog iskustva, prva kroz gejmifikaciju različitih transakcija i aktivnosti, a druga nudeći obrazovnu platformu za tinejdžere i mlade ljude o svrsi i upotrebi finansijskih proizvoda.

·        Ender Turing nastoji da poboljša internu efikasnost analizirajući pozive timova za prodaju i korisničku podršku, dok deskbird tim nudi platformu za upravljanje poslovnicom po principu “ključ u ruke” koja pomaže u mjerenju, upravljanju i optimizaciji poslovanja.

„Ponosni smo na to što u okviru ovog programa već petu godinu zaredom možemo sarađivati sa našim startup partnerima na razvoju i implementaciji značajnih, inovativnih rješenja na međunarodnom nivou. U skladu s našom strategijom, ove godine smo prioritet dali većem broju prijava koje se odnose na proizvode i usluge izvan oblasti bankarstva i održivog poslovanja. Veliki broj učesnika iz različitih svake godine pokazuje da smo na pravom putu i da na stvarne poslovne potrebe odgovaramo visokim nivoom profesionalizma”, objasnio je András Fischer, direktor inovacija u OTP banci.

Programu se pridružilo 12 startup kompanija iz devet zemalja (Bugarska, Rumunija, Srbija, Novi Zeland, Švajcarska, Estonija, Luksemburg, Velika Britanija i Izrael). Tokom tri posebne nedjelje u okviru tromjesečnog perioda, predstavnici kompanija imaće priliku da učestvuju u opsežnim online radionicama sa našim mentorima za svaku oblast ekspertize. Osim toga, obuke prilagođene nivou zrelosti startup kompanije, kao i individualne mentorske sesije pomoći će timovima u njihovom poslovnom razvoju. Tromjesečni period će se završiti događajem pod nazivom Demo dan, 30. novembra, kada će startup kompanije prezentovati menadžmentu Grupe i partnerima stečeno iskustvo i napredak postignut tokom pilot faze programa. Timovi koji uspješno završe pilot fazu započeće šestomjesečnu fazu implementacije Programa u kojoj će im OTP grupa pružiti podršku za praktičnu primjenu njihovih testiranih, inovativnih rješenja.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *