Drakić na sastanku Eurochambersa: Posebna pažnja za promociju privrede i međunarodnu saradnju

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore otpočela je i realizovala različite aktivnosti kako bi se prilagodila svojim članicama u izmijenjenim okolnostima poslovanja, kazala je predsjednica najstarijeg poslovnog udruženja Nina Drakić na sastanku pridruženih i dopisnih članica Eurochambersa u Istanbulu.

Ključne teme ovogodišnjeg sastanka predstavnika privrednih komora iz država koje nijesu u Evropskoj uniji, bile su uticaj rata u Ukrajini na ekonomiju Evrope nakon pandemije koronavirusa i uloga komora u davanju odgovora na izazove koje je nametnula globalna ekonomska kriza.

Predsjednik Eurochambers-a Luk Frajden ukazao je na kompleksnu ekonomsku situaciju i neophodnost jake i koordinisane mreže evropskih privrednih komora. Komentarišući uticaj pandemije i rata u Ukrajini na inflaciju i poremećaje na tržištima energije i hrane, kazao je da se zelena tranzicija mora ubrzati i da će, kao i digitalna, biti uspješna samo ukoliko preduzeća dobiju adekvatnu podršku u tim procesima.

Drakić je učesnicima prenijela ekonomsku situaciju u zemlji i prioritete rada u ovoj godini, navodeći da je posebna pažnja posvećena internacionalizaciji poslovanja, promociji privrede, realizaciji međunarodnih projekata i edukativnim aktivnostima.

Takođe je istakla projekte u oblastima digitalizacije i cirkularne ekonomije, te servise čije je uspostavljanje u toku.

Na skupu su govorili i predsjednik Unije privrednih komora i robnih berzi Turske, ujedno domaćin sastanka Rifat Hisarciklioglu, te zamjenik ministra vanjskih poslova i direktor za evropskih poslova Turske Faruk Kajmakči.

Rad i aktivnosti Eurochambers-a predstavio je izvršni direktor te asocijacije Ben Buters, koji je prezentovao ključne projektne i aktivnosti umrežavanja.

Na sastanku u Istanbulu učestvovali su i predstavnici privrednih komora Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Izraela, Srbije, Moldavije i Ukrajine, te Foruma jadransko-jonskih komora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *