Predsjednik Bundesbanke traži veće kamate u eurozoni

Dodajte komentar

Predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel je u srijedu Evropsku centralnu banku (ECB) pozvao da razbuktalu inflaciju gasi hitnim podizanjem kamatnih stopa.

“U septembru nam je potreban snažan rast kamatnih stopa, a dodatne korekcije kamate mogu se očekivati i u narednim mjesecima”, rekao je Nagel u srijedu u Frankfurtu, prenosi dpa.

ECB o kamati idući put odlučuje 8. septembra.

Prema preliminarnoj procjeni Evrostata, poskupljenje energenata i hrane je troškove potrošača u posljednjih 12 mjeseci povećalo za 9,1 odsto.

“Naročito trpe domaćinstva sa slabim prihodima, koja sada jedva preživljavaju. Suočavamo se sa rizikom dugoročno snažne inflacije i da će talas poskupljenja sporo popuštati”, upozorio je Nagel.

On je dodao da bez brzih mjera, Evrozona može dugoročno da ostane bez mogućnosti obaranja godišnje stope inflacije na ciljanih dva odsto.

ECB je u julu, prvi put posle 11 godina, podigla kamatne stope sa nule na 0,5 odsto, a očekuje se još jedno povećanje za pola procenta.

Nagel i drugi bankari već neko vrijeme zahtijevaju odlučniju korekciju kamate. Federalne rezerve SAD su, na primjer, već u nekoliko navrata povećavale stopu osnovne kamate za po 0,75 odsto.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *