Partijsko zapošljavanje i krčmljenje EPCG dovešće do restrikcija struje

Dodajte komentar

Bojim se da postoji realna mogućnost da tokom jeseni i zime dođe do restrikcija struje, ali ne samo kao rezultat geopolitičkih dešavanja i turbulencija na tržištu, već zbog nesnalaženja rukovodstva Elektroprivrede (EPCG), prekomjernog partijskog zapošljavanja i krčmljenja para, kazao je juče Pobjedi bivši ministar privrede Vojin Đukanović.

On je ocijenio da kadrovi postavljeni na rukovodeće pozicije u preduzećima u okviru EPCG grupe nijesu ništa uradili po pitanju razvoja najvažnije državne energetske kompanije, te da će zbog toga ispaštati građani i privreda.

“Kontrola države nad EPCG je izgubljena, pa se ta firma sada koristi u političke svrhe, što je neprihvatljivo. Postavljanje nestručnih ljudi, koji u privredi nijesu radili ni dana, u EPCG je rezultiralo nesnalaženjem i krčmljenjem para. Oni nijesu vodili računa da ne prodaju suviše velike količine struje, ispraznili su jezera računajući da će biti vode. Očito je pitanje hoće li i u oktobru biti kiše, a kamoli prije, a biće problem kupiti struju na tržištu, pa je realno očekivati restrikcije”, rekao je Đukanović, koji je svojevremeno bio član borda direktora EPCG.

Rukovodilac sektora za korporativne komunikacije EPCG Tomaš Damjanović juče je saopštio da su restrikcije i poskupljenje struje opcija kojoj će pribjeći ukoliko ne padne kiša.

Bez plana i strategije

Imamo obezbijeđene količine električne energije za avgust i septembar, ali će za ostatak godine to zavisiti od više faktora, prije svega hidrološke situacije. Restrikcije su generalno posljedica globalne energetske krize, koja na sve utiče, pa i na nas rekao je Damjanović za RTCG, ukazujući na delikatnu situaciju na tržištu zbog koje se može desiti da struja ne bude mogla da se nabavi.

-Nastojaćemo da ne dođemo u situaciju kao neke države u regionu, ali restrikcije su jedna od opcija. Potrebna nam je ispružena ruka i kupaca domaćinstava, privrede i javne uprave dodao je Damjanović, koji tvrdi da struja neće poskupiti ako hidrološka i situacija u postrojenjima bude povoljna.

-Cijene svih artikala su porasle, poskupljenja su nepopularna mjera i radimo sve što možemo da do toga ne dođe rekao je Damjanović.
EPCG je u julu pozvala potrošače na štednju struje. Đukanović, sa druge strane, nije siguran ima li EPCG dovoljno struje za snabdijevanje domaćih potrošača u avgustu i septembru. Na pitanje što bi on uradio i kako bi se suočio sa aktuelnom energetskom krizom, odgovara da bi sve pare uložio u razvoj i počeo gradnju novih objekata.

Apelovao bih na građane da štede struju i vodio drugu politiku u pogledu kupovine i prodaje struje navodi Đukanović.

On naglašava daje EPCG uvijek bila visoko akumulativna firma, te da se novac usmjeravao u razvoj, a ne kao sada u budžet države za potrošnju.

Trebalo je ulagati u proširenje i gradnju novih objekata. Vjetrogeneratori na Gvozdu u ovoj godini nijesu “pipnuti, što je neshvatljivo. Nema razloga da se odmah ne gradi HE na Komarnici. Loše se planira, ali aktuelni menadžment to malo interesuje, oni brinu o kupovini političke naklonosti radnika i građana kako bi ostali na pozicijama i profitirali smatra Đukanović, koji upozorava da a termoelektrana radi odlično, ali daje pitanje koliko može izdržati takav tempo budući da joj je skraćen remont.

Region počeo da štedi

I dok EPCG i vlada još nemaju strategiju štednje struje za predstojeću zimu, niti adekvatan odgovor na krizu koja se najavljuje, zemlje regiona su počele da uvode mjere opreza. Tako je Vlada Sjeverne Makedonije usvojila u utorak set mjera koje će primjenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

Cilj je smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine rekao je makedonski ministar ekonomije Krešnik Bekteši, navodeći da su prognoze da predstoji jedna od najtežih zima na energetskom planu.

Vlada Hrvatske je krajem jula donijela preporuke o štednji struje, u kojima savjetuju da se hlade prostorije na 25 stepeni, odnosno da se ne povećava grijanje više od 21 stepena. Apelovali su da se kućni aparati pale u vremenu nižih tarifa, dok su od preduzeća zatražili da zaposlene pozovu na odgovorno korišćenje struje.

Planske restrikcije uvedene su ove sedmice na Kosovu, gdje šest sati ima struje, pa dva nema. Na Kosovu rade dvije termoelektrane koje proizvode dvije trećine potrebne električne energije, a ostatak kupuju. Oni se od 2017. suočavaju sa energetskom krizom zbog čega restrikcije kod njih nijesu novina.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *