UniCredit banka unajmila lobistu da „sredi“ odnos sa državom

Dodajte komentar

UniCredit, druga po veličini banka u Italiji, angžovala je vodeću agenciju za odnose s javnošću kako bi popravila odnose s italijanskom vladom nakon prošlogodišnje propasti preuzimanja banke Monte dei Paschi di Siena.

Kako navodi Financial Times, ovaj potez naglašava koliko je šefu UniCredit banke Andrei Orčelu (Andrea Orcel), važno poslovanje na domaćem tržištu, odakle dolazi polovina njenih prihoda, prenosi Poslovni.hr.

Monte dei Paschi država je spasila od propasti 2017. godine ulivši nekoliko milijardi eura u najstariju banku na svijetu. Međutim, regulativa Evropske unije zahtijeva da država nakon nekog vremena izađe iz vlasništva, pa je italijanskoj vladi Evropska komisija postavila rok do kraja prošle godine da proda svoj većinski udio.

Zainteresovani kupac bio je UniCredit, ali do dogovora na kraju ipak nije došlo. Naime, dvije strane se nisu dogovorile oko visine iznosa dokapitalizacije Monte dei Paschi. UniCredit je tvrdila da u Monte dei Paschi treba uliti još 6,5 milijardi eura, dvostruko više nego što je procenjivala vlada.

Propast ove transakcije loše se odrazila na odnose vlade i UniCredit banke, koju je vlada optuživala da je uništila višemjesečni trud na finalizaciji preuzimanja, te što mora da traži produženje roka od Evropske komisije.

Kako bi obnovio “spaljene mostove”, Orčel je angažovao Đanluku Komina (Gianluca Comin), veterana italijanske lobističke scene i osnivača agencije Comin & Partners iz Rima, tvrde upućeni izvori FT-a iz Rima i Milana.

Komin je odbio da komentariše te navode, kao i predstavnik UniCredit banke. Ipak, dodao je kako je uspjeh banke u Italiji ključan za uspjeh u cjelini, kao i da treba da se uradi više na ubrzavanju transformacije poslovanja na italijanskom tržištu.

Izglađivanje odnosa s vladom navodno se smatra ključnim za očuvanje domaćeg poslovanja, tvrdi nekoliko izvora upoznatih sa komunikacijskom strategijom.

“Andrea je možda cijeli život radio u inostranstvu, ali je odrastao u Rimu i savršeno je svjestan kako stvari ovdje funkcionšu”, kazao je jedan FT-ov izvor.

Kako se država “sveti”, pokazuje primjer preuzimanja Banca Popolare di Milano (BPM), treće po veličini banke u zemlji s poslovanjem fokusiranim na sjever Italije. U aprilu su predstavnici UniCredit banke održali sastanak sa službenicima Evropske centralne banke (ECB) i Banke Italije kako bi ih obavijestili da je započelo dubinsko razmatranje.

Dan kasnije vijest je objavljena u italijanskom medijima, što je lansiralo cijenu deonice BPM-a za 10 odsto. UniCredit je morao da odustane od toga, a Banka Italije je demantovala da je bila izvor informacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *